Hoppa till huvudinnehåll

EM-sexan passade för Finland

Efter katastrofmatchen mot USA i VM-öppningen mötte Finland Ukraina och plötsligt var det Finland som hade det bättre tempot i benen. De stora kolosserna från Ukraina hängde inte med.

Finlands "Vargflock" hade, när spelet löpte som bäst, en växel mera än motståndaren. Inför matchen talades det mycket om att Finland kommer att få det svårt att få lägen nära korgen. Med facit i hand kan man till och med säga att Finland borde ha gjort betydligt flera poäng innanför tre sekunders området än man gjorde. Man passade helt enkelt inte bollen in under korgen.

Som tur var hade Shawn Huff en fantastisk dag då han från tre poängs distans träffade fem av åtta gånger mitt i prick medan fyra av sju tvåor hittade rätt adress. Därtill plockade Huff med sin snabbhet hem åtta returer och var bäst i det finländska laget tillsammans med Erik Murphy.

Som helhet fungerade skyttet på en helt annan nivå än USA stressade "Vargarna". 53% av tvåorna satt där de skulle och 39 % av treorna dito. Endast straffskyttet haltade när drygt hälften hamnade i nätmaskorna.

Grunden i vilken seger som helst läggs ändå i försvaret och här var Finland som bäst när man i två repriser rev upp en nästan 20 poängs ledning. Då Ukraina hämtade upp underlägena fungerade inte kollektivet alls. I synnerhet motståndarnas vassa skyttar fick för mycket utrymme.

Tyvärr blev det inte den storseger det kunde ha blivit. Ifall till exempel Finland, Dominikanska Republiken och Ukraina slutar på samma poäng, börjar man räkna inbördes poängskillnader. Då kan en fem poängs seger mot Ukraina vara för litet kött på benen.

Det gäller alltså för Finland att se till att den situationen inte uppstår. Nu är Finland igen mentalt på spåret så varför inte i tur och ordning besegra Dominikanska Republiken, Turkiet och Nya Zeeland. Det är fullt möjligt!