Hoppa till huvudinnehåll

ESC vägrar förlora i fotbollstrean

ESC - FC HIK 31.8.2014
ESC:s Jonas Sjöblom hinenr på bollen före FC HIK:s Cassiano. Till vänster matchens domare Arifi Gezim. ESC - FC HIK 31.8.2014 Bild: Yle/ Patric Westerlund esc-fc hik 31.8.2014,Ekenäs

Sjutton matcher har nu Ekenäs Sport Club kalrat av utan att förlora i herrarnas fotbollstrea. På söndagen (31.8) spelade ESC oavgjort mot FC HIK från Hangö i en kaotisk match på centrumplan i Ekenäs.

Slutresultatet i seriens toppkamp blev 1-1 (0-1).

Matchens domare Arifi Gezim var i huvudrollen i matchen. Inte nog med två tvivelaktigt dömda straffsparkar, var domarlinjen match igenom minst sagt ojämn. Standarden på spelet påverkades förstås av det knaggliga domararbetet

Det som inte konstigt nog påverkade matchbilden var det röda kort ESC:s målvakt Robin Mattsson fick redan i den fjärde matchminuten. Förutom ett öppet läge i den första halvleken skapade nämligen FC HIK absolut ingenting uppåt.

Istället var det hemmalaget som pressade med en man färre på plan och Hangölaget valde att dra sig på försvar. ESC kunde dock inte skapa särskilt många mållägen och de lägen man fick redde HIK:s utmärkte målvakt Cesar Cruz upp.

Straffarna i början och slutet

Matchens första mål kom i den sjunde minuten från straffpunkten. FC HIK:s Allan Souza sköt straffen som inbytta reservmålvakten Isak Vilander hade en hand på. Vilander kunde dock inte stoppa skottet.

Situationen föranleddes av ett läge där HIK:s Alexander Österlund kom igenom och fälldes – enligt matchens domare Gezim – av Robin Mattsson med rött kort för mål-Mattsson och straff som följd.

Kvitteringsmålet kom på stopptid och från straffpunkten. Den här gången träffade bollen enligt domaren i HIK-mittbacken Herve Tionangs hand. Varning åt Tionang och bollen på straffpunkten. Arber Istrefi sköt bollen bergsäkert i mål.

Hickens spelande tränare Alexander Österlund var inte nöjd efter matchen.

- Vi fick en så tidig straff, så jag visste att ESC kommer att få en straff. Och det fick dom. Vi har nog inget i tvåan att göra med det här spelet vi visade upp i dag, svarade Österlund på frågan om FC HIK nu ger upp kampen om seriesegern.

Selenius missnöjd med domararbetet

Det ena av ESC:s födelsedagsbarn, Nico Selenius, var nöjd med en poäng, men inte så mycket mer. Han var också missnöjd med domararbetet.

- Vi har ännu fem matcher kvar och vi spelar så gott vi kan och ser vart det räcker, svarade han på frågan om den marginal ESC nu har till serietvåan och trean räcker till för serieseger.

I FC HIK spelade Marko Lahti och mittbacken Herve Tionang bra. Cassiano kämpade också föredömligt. I ESC var högerbacken Nico Selenius aktiv. På mittfältet hade Arber Istrefi en bärande roll, medan mittbacksparet Jarno Kritz – Jonas Sjöblom igen en gång var riktigt bra. ESC:s andra födelsedagsfirare Alexi Puno glimtade stundtals till i match. Också Okodugha Sunday visade att han kan axla stort ansvar i höstens sista, viktiga matcher. Timo Brotkin gjorde ett synnerligen piggt inhopp de sista tjugo minuterna av matchen.

I sin följande (onsdag 3.9 NuPS hemma) och där på match (13.9 EsPa borta) vaktas ESC-målet sannolikt av reservmålvakten Isak Vilander eftersom ordinarie keepern Robin Mattsson är avstängd. Det här var också Mergim Bushis sista match den här säsongen för ESC. Han återvänder till Karislaget BK-46 och division 2 där han spelar resten av säsongen..

FC HIK spelar sin nästa match tisdagen den 9.9 på hemmaplan mot Etelä-Espoon Pallo (EsPa) från Esbo.

Spelade matcher, serietabell och kommande matcher finns här.

ESC: Robin Mattsson (utv); Andreas Puno (88 min Raoul Lindberg), Jarno Kritz, Jonas Sjöblom, Nico Selenius (v); Alexi Puno (88 min Oscar Wikström), Arber Istrefi, Okodugha Sunday, Mergim Bushi; Pete Rantala (6 min Isak Vilander), Edgar Zanin (71 min Timo Brotkin).
FC HIK: Cesar Cruz; Linus Sandblom (46 min Eemeli Repo), Herve Tionang (v), Allan Souza, Henri Satomaa; Marko Lahti (75 min Walter Gustafsson), Kristian Fast, Cassiano, Tom Enberg (v), Patrik Lahti; Alexander Österlund.

Artikeln är uppdaterad med domarens namn korrigerat.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland