Hoppa till huvudinnehåll

EU förbereder nya sanktioner mot Ryssland

Tysklands förbundskansler Angela Merkel talar med EU-parlamentets ordförande Martin Schulz vid EU-toppmötet i Bryssel 30.8.2014.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel talar med EU-parlamentets ordförande Martin Schulz vid EU-toppmötet i Bryssel 30.8.2014. Bild: EPA/JULIEN WARNAND eu-parlamentets ordförande

EU-länderna hotar Ryssland med nya sanktioner om landet inte backar i Ukrainakonflikten.

Det extra insatta EU-toppmötet i Bryssel uppmanade Ryssland att omedelbart dra bort alla militära resurser och styrkor från Ukraina och efterlyste eldupphör. Ukrainas president Petro Porosjenko redogjorde vid mötet för läget i Ukraina och sade att landet hotas av fullskaligt krig om ryska trupper fortsätter med sitt stöd till de proryska rebellerna.

Toppmötet gav EU-kommissionen i uppgift att föreslå nya sanktioner som EU-ledarna ska granska inom en vecka. EU hotar bland annat med sanktioner mot alla personer som samarbetar med separatisterna i östra Ukraina, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade att Rysslands president Vladimir Putin måste vidta åtgärder för att undvika nya sanktioner. Om läget fortsätter som nu eller förvärras, kommer det enligt Merkel att bli nya sanktioner.

"Ganska tuffa sanktioner"

De nya sanktionerna berör samma områden som tidigare, sade statsminister Alexander Stubb till Yle Nyheters korrespondent Dan Ekholm efter toppmötet. EU har tidigare beslutat om sanktioner som berör energisektorn, finansmarknaden, försvarsmateriel och produkter med dubbla användningsområden som kan användas militärt. Stubb tror att sanktionerna kommer att bli ganska tuffa och att de efter hand kommer att ha en effekt på Ryssland. Det återstår att se om Finland drabbas, sade Stubb.

EU-toppmötet var enligt Reuters oenigt och lyckades inte slå fast någon exakt tidtabell för nya sanktioner, eller enas om exakta villkor som Putin som uppfylla för att undvika sanktionerna.

USA välkomnar toppmötets starka stöd för Ukrainas självständighet och territoriella integritet och beslutet att förbereda nya sanktioner, sade Vita huset talesman i ett uttalande.

Läs också:
Polen och Italien fick topposterna