Hoppa till huvudinnehåll

Se USA:s lekstuga med Finland

Då två minuter av Finlands första VM-match i basket hade spelats såg allt bra ut. Ställningen var 4-4. När Finland i andra perioden lyckades göra två poäng var allting över. Slutsiffrorna 114-55 till USA.

Ja till och med före det var det över. Visserligen gjorde "Vargarna" 16 poäng i den första kvarten men när USA:s superstjärnor radade upp 31 fanns det inga tvivel om segraren.

På förhand sett var det klart att USA, som nu tog sin 55:e raka seger på basketplanen, var skyhöga favoriter. Efteråt kan man konstatera att de finländska spelarna nu stötte på någonting man aldrig tidigare stött på. Ett lag som var snabbare, aggressivare och skickligare. Med ett ord ett överlägset lag.

Golden State Warriors Klay Thompson satte treor när han ville, New Orleans Pelicans Anthony Davis penetrerade och avslutade snabba anfall på löpande band och Derrik Rose visade varför han som frisk är en av NBA:s bästa spelfördelare. Det kändes som om finländarna hela tiden var i fel ända av planen.

Finlands självförtroende rasade helt enkelt samman. Spelarna kom med skott som man senast sett dem ta på juniornivå, om ens då. Inte en enda finländsk spelare uppnådde sin bästa nivå i sitt livs kanske största ögonblick.

Närmast kom Shawn Huff som stundtals spelade framfusigt, Petteri Koponen som ibland bixtrade till och i första halvleken Erik Murphy som spelade stabilt. I övrigt var det nattsvart. Försvaret, i synnerhet hur spelarna retirerade efter missade skott eller förlorade bollar, var en katastrof. Skyttet var en katastrof och att man inte vågade utmana var den största katastrofen.

Svårt alltså¨att hitta glädjeämnen men Henrik Dettmann måste kunna peppa sitt lag inför den stundande matchen mot Ukraina redan kl. 17.00 på söndag. Det gäller att glömma den första VM-matchen i Finlands baskethistoria. En match som alla så gärna hade kommit ihåg.

USA - Finland 114-55 (60-18)

Huff 12/3
Koponen 12/3
Murphy 10/7