Hoppa till huvudinnehåll

Äppelmusteriet jobbar hårt i september

September och höst är högsäsong för äpplen och därmed också högsäsong för äppelmusterier.

Bornemanns äppelmusteri.
Bornemanns äppelmusteri. Bild: Yle/Sofia Schleutker bornemanns äppelmusteri

Tove och Gunnar Bornemann har ett äppelmusteri i Kårlax i Pargas och musteriet jobbar hårt just nu.

Enligt Bornemann passar alla trädgårdsäpplen för att mustas, så länge de inte har blivit mjöliga, mögliga eller leriga.

- De ska helst inte vara övermogna, för de är mjöliga och pressas sämre. Det blir också mindre saftmängd av det.

För det mesta befinner sig Bornemanns musteri på deras gård i Kårlax, men musteriet är också mobilt och reser med på olika evenemang. I fjol pressade musteriet cirka 50 000 liter must och Bornemanns hoppas på ett lika bra år.

Minimimängden äpplen för att pressas på en gång är cirka 50 kg, vilket motsvarar cirka två bananlådor med äpplen. Av det får man 20 till 30 liter must.

Läs också