Hoppa till huvudinnehåll

Avkopplande med välplanerad trädgård

Programledare Nina Sederlöf och Experttimmens trädgårdsagronom Johan Slätis talar bl.a. om terrassering och vattenavledning.
Nivåskillnaderna i stadsträdgården i bortre Tölö löstes med terrasseringar Programledare Nina Sederlöf och Experttimmens trädgårdsagronom Johan Slätis talar bl.a. om terrassering och vattenavledning. Bild: YLE/Hedda Jakobsson terrassering

Efter den torra och heta sommaren kommer regnen och de potentiella skyfallen. Nu är det hög tid att tänka på dränering och dikning i trädgården.

Sluttningar och nivåskillnader är besvärliga i trädgårdar. I sluttningarna lider växterna ofta av torka då regnvattnet lätt rinner bort. I värsta fall spolas både mylla och växtlighet. En hållbarare och mer lättskött trädgård får man genom att terrassera trädgården. Det kräver visserligen noggrann planering och en del arbete men slutresultatet är värt besväret.

- När man planerar en trädgård utgår man från funktionen, vad det är som händer där. Skall det finnas plats för barn att leka, för vuxna att sitta och umgås eller är det fråga om en trädgård man främst tittar på?

Det säger trädgårdsagronomen Johan Slätis som planerar och anlägger trädgårdar. En av hans ögonstenar är en urban trädgård mitt i det pulserande stadslivet i bortre Tölö i Helsingfors. Där har invånarna varit måna om att få en oas att vistas i, en oas som också är en fröjd för ögat.

Återanvändning är tidens melodi också i trädgården

Nivåskillnaderna i den här trädgården löste Slätis med skifferstensmurar som omhuldar rabatter med diverse växtlighet. En skifferstensläggning med återanvända stenplattor från 1930-talet leder besökaren till sittgruppen uppe på kullen. För att skyla staketet och bilarna som finns bredvid sittgruppen har Slätis planterat höga perenner som gråmalva och strandris. Lite längre ner längs den terrasserade sluttningen finns prydnadsäppelträd.

Äppelträd i trädgård mitt i Tölö i Helsingfors.
Pydnadsäppelträd är vackra och lättskötta Äppelträd i trädgård mitt i Tölö i Helsingfors. Bild: YLE/Hedda Jakobsson experttimmen

- Jag försöker återanvända så mycket som möjligt både vad gäller växtlighet och material som ofta upphittas i källare och förråd, säger Slästis.

Det som i stor grad påverkar valet av växter är hur mycket tid ägarna är villiga att sätta på skötseln av trädgården.

- När grundarbetet är gjort och man lyckats få trädgården till en lättskött helhet som tilltalar, blir också invånarna mer intresserade av att sköta den, säger Slätis.

Programledare Nina Sederlöf och Experttimmens egen expert trädgårdsagronom Johan Slätis besöker en nyligen anlagd trädgård i Bortre Tölö.
Programvärd Nina Sederlöf med expert Johan Slätis Programledare Nina Sederlöf och Experttimmens egen expert trädgårdsagronom Johan Slätis besöker en nyligen anlagd trädgård i Bortre Tölö. Bild: YLE/Hedda Jakobsson experttimmen

Johan Slätis svarar på dina trädgårdsrelaterade frågor i Experttimmen på torsdagen mellan klockan 19:00-21:00 på nummer 0600-11 12 13. Du kan också e-posta dina frågor och bilder till expert@yle.fi eller skicka sms till nummer 16261, inled med expert, lämna sedan ett mellanslag och skriv din fråga.

Läs också:
Här hittar du fler bilder och funderingar kring trädgården i Experttimmens bildblogg.
Torka och skyfall - trädgårdsentusiastens mardröm?
En estetiker med många järn i elden

Läs också

Nyligen publicerat - Vega