Hoppa till huvudinnehåll

"Det viktigaste är att alla grenar har det bra"

Conny Karlsson är sportsnackare i Yle Västnyland
Conny Karlsson snackade sport i Sportmåndag. Conny Karlsson är sportsnackare i Yle Västnyland Bild: Yle/ Bubi Asplund sportsnackare,Raseborg,Ekenäs

Friidrottare är inte särskilt förtjusta i konstgräsplaner medan en konstgräsplan förlänger säsongen för fotbollsspelare. Kulstötaren och tränaren Conny Karlsson är aningen kluven vad gäller stora satsningar för fotboll på centrumplan i Ekenäs.


Ekenäsbon Conny Karlsson som är mångfaldig finsk mästare i kulstötning gästade Sportmåndag 1.9.2014. Han säger att det alltid är värt att satsa på idrott, men att göra omfattande, dyra, omändringsarbeten på centrumplan i Ekenäs om Ekenäs IF:s herrlag stiger till division 1 där kraven på faciliteter är större än i division 2. Visiten kan ju bli kort i division 1 för Ekenäslagets del.

- Nu kan jag ju inte säga hur stora förändringar det skulle kräva, men då måste man säkert överväga var de omändringarna ska göras. Man måste se vilkendera, Karis eller Ekenäs, sportplan som är närmast de krav som ställs, säger Karlsson.

Karlsson konstaterar att centrumplan i Ekenäs är en viktig plan för friidrotten i staden. IF Raseborg har enligt honom 300-400 knattar som sommartid regelbundet tränar på centrumplan.

- Det som enligt det senaste förslaget skulle försvinna från centrumplan för vår del är då riktig spjutkastning. För elitidrottare lär det ju inte heller vara bra att göra alltför mycket löpträning på konstgräs. Naturgräs och löpning barfota är mycket bättre.

Karlsson poängterar att det viktigaste är hur som helst det, att staden utgår ifrån att alla idrottsgrenar har det så bra som möjligt.

Söderlunds säsong varit besvärlig

Han är bland annat Tomas Söderlunds tränare. Kulstötaren Söderlund deltog i friidrottslandskampen Finland – Sverige i Olympiastadion i Helsingfors under veckoslutet.

Karlsson säger att Söderlunds säsong varit jobbig. Om Söderlunds fjärde plats med resultatet 18,22 säger Karlsson så här:

- Resultatet är väl ett sammandrag över hur hela säsongen har varit. Det har varit många problem under säsongen. Vi hade ju siktat på mycket längre längder den här säsongen.

Söderlund, som också hördes i Sportmåndag, talade också om sin tävlingssäsong som varit fylld av svårigheter.

Derbynas veckoslut i Ekenäs

I resultatsammandraget pratades om två derbymatcher på centrumplan i Ekenäs. På lördagen spelade Ekenäs IF och Bollklubben-46 oavgjort i herrarnas division 2 i fotboll. Oavgjort blev det också mellan Ekenäs Sport Club och FC HIK från Hangö i herrfotbollens division 3.

I friidrottslandskampen mellan Finland och Sverige tävlade fyra västnylänningar. Hangö IK:s Linda Sandblom var tvåa i höjd och Söderlund alltså fyra i kula.

I ungdomslandskampen kastade IF Raseborgs Oliver Helander nytt personbästa i spjut. Hans segerresultat i ungdomslandskampen var 79,34 och gick upp på andra plats i världsstatistiken i H17.

Sjundeå IF:s Iida Kalliomäki löpte ankarsträckan på 4x100 meter i ungdomslandskampen. Först diskvalificerades båda lagen, men efter en stund godkändes ändå båda lagens prestation och Finland var tvåa efter Sverige.