Hoppa till huvudinnehåll

Dödens skola - tio år sedan gisslankatastrofen i Beslan

Anhöriga minns terrordramat i Beslan 2004 i den attackerade skolans ruiner.
Anhöriga till offren i gisslandramat i Beslan håller en minnesceremoni i skolans gymnastiksal. Anhöriga minns terrordramat i Beslan 2004 i den attackerade skolans ruiner. Bild: EPA/SERGEI CHIRIKOV minnesceremoni

Det var feststämning: flickor med rosetter i håret och pojkar i nyinköpta skoluniformer kom till skolan med blombuketter i händerna. Många hade sällskap av sina föräldrar och småsyskon. Den första september är en festdag i Ryssland, kunskapens dag heter den, och man firar de barn som börjar i första klass med gåvor och godsaker.

I skola nummer ett i den lilla staden Beslan i norra Kaukasien hade över tusen människor samlats till skolstart då plötsligt beväpnade och maskerade män dök upp som från ingenstans och kommenderade in alla i skolans gymnastiksal.

Så började ett gisslandrama som skulle komma att sluta i en fasansfull tragedi där 334 människor, över hälften av dem barn, skulle dödas.

Så här såg skolruinen i Beslan ut vintern 2005
Så här såg skolruinen i Beslan ut vintern 2005. Så här såg skolruinen i Beslan ut vintern 2005 Bild: Yle/Kerstin Kronvall beslan

Lögner och hot

Det tog tid innan myndigheterna reagerade och sedan tog det ännu längre tid innan ens smulor av sanning gavs ut. Av någon anledning vidhöll myndigheterna att det bara var några hundra människor i gisslan medan stadsborna utanför skolan gjorde upp listor och visade på att flera än tusen satt instängda i skolan.

Terroristerna som hade intagit skolan var sporadiskt i telefonkontakt till myndigheterna och meddelade bland annat att de utan problem kan se till att gisslan blir färre. De hotade alltså att döda människor i skolan.

Häftiga explosioner

Skolan i Beslan var ockuperad i tre dagar, från onsdag till fredag. På fredagen hade ambulanspersonal fått löfte om att komma in och hämta några allvarligt sjuka och skadade. Då de närmade sig skolan hördes en explosion och bara några sekunder senare ytterligare en.

Terroristerna hade utlöst några sprängladdningar inne i skolan och i samma veva anföll ryska specialtrupper byggnaden. Det var ett enda kaos, en del människor lyckades fly, många barn kom utspringande från skolhuset helt nakna. De hade klätt av sig eftersom det var så olidligt hett inne i skolan. Det brann på olika håll i byggnaden och tak rasade in.

Skolruinen i Beslan ut vintern 2005. Man ställde vattenflaskor i skolruinen eftersom gisslan hade varit så törstig i hettan.
Skolruinen i Beslan vintern 2005. Man ställde vattenflaskor där eftersom gisslan hade varit så törstig i hettan. Skolruinen i Beslan ut vintern 2005. Man ställde vattenflaskor i skolruinen eftersom gisslan hade varit så törstig i hettan. Bild: Yle/Kerstin Kronvall beslan

När skolockupationen var förbi visade det sig att 334 människor hade dödats. Över hälften av dem var barn. Än i dag tvistar man om vad det var som ledde till att så många dödades. De utredningar som har gjorts visar på att både terroristerna och de ryska specialstyrkorna var skyldiga.

Förtvivlat letande

Föräldrar och andra anhöriga letade i dagar på olika håll för att hitta sina familjemedlemmar. Det rådde stor förvirring och man gick från sjukhus till sjukhus och från bårhus till bårhus och letade.

Ett fält i utkanten av staden förvandlades till en begravningsplats och man reste en minnessten över offren.

Ett fält i utlkanten av Beslan blev begravningsplats för offren i gisslandramat.
Ett fält i utkanten av Beslan blev begravningsplats för offren i gisslandramat. Ett fält i utlkanten av Beslan blev begravningsplats för offren i gisslandramat. Bild: Yle/Kerstin Kronvall beslan

Olika former av bistånd strömmade till Beslan, bland annat kom frivilliga psykologer och terapeuter dit för att hjälpa de överlevande. Många av de barn som suttit gisslan fick bestående men, såväl fysiska som psykiska.

Byråkratisk reform

Senare visade det sig att terroristerna hade kunnat ta sig in över gränsen till republiken Nordossetien, där Beslan ligger, utan att granskas av gränsbevakare och också obehindrat hade kunnat ta sig in i skolbyggnaden. Där hade de placerat ut sprängladdningar och intagit sina positioner utan att bli upptäckta.

På statlig nivå ledde gisslankatastrofen i Beslan till att president Putin införde ett nytt sätt att välja lokala guvernörer. Då de tidigare valts i direkta lokalval väljs de efter Beslan i lokala val med kandidater som utses av centralmakten i Moskva.

Läs också:
I ett kök i Beslan

Läs också