Hoppa till huvudinnehåll

Frida kan namnen på alla som kör skolskjutsen i Tusby

Stella och Frida Noreila på väg hem från skolan
Kommunen drog in skoltaxin, men idag får Stella, 10 år, och Frida, 7 år, ändå skjuts från skolgården hem. Stella och Frida Noreila på väg hem från skolan Bild: Yle/Helena von Alfthan frida noreila

Det är roligt att åka med taxi till skolan, tycker Stella och Frida i Tusby. Ifjol drogs skoltaxin in, men deras rådiga mamma hittade en kompromiss som passade både kommun och föräldrar.

Vid Klemetskog skola i Tusby ser det idylliskt ut. Ur den röda skolbyggnaden springer barnen ut på en sandplan med klätterställningar och skog runtomkring. Men idyllen bedrar. När Yle Huvudstadsregionens utsända pratar med Frida Noreila på skolgården måste intervjun avbrytas gång på gång eftersom tunga långtradare kör förbi med så hög fart att bara motorbullret fastnar i bandspelaren.

Ifjol drog kommunen in skoltaxin. Riikka Noreila som har två döttrar i skolan prövade skolvägen med vanlig buss. Hon tyckte det var för farligt.

- Först måste de gå hemifrån en kilometer, bussen gick bara en gång i timmen och hållplatsen där de skulle stiga av låg vid motorvägen. Därifrån är det ungefär 2 kilometer till skolan, berättar Riikka.

Det lönar sig att vara aktiv och ifrågasätta kommunens beslut

Klemetskog skola
Klemetskog skola Klemetskog skola Bild: Yle/Helena von Alfthan klemetskog skola i tusby

Ifjol lobbade Riikka aktivt för en bättre lösning. Och en kompromiss dök upp, som inte kostade kommunen en penni mer. Föräldrarna får lätta lite på pungen, men det är det värt tycker Riikka som är rädd för att hennes barn ska tappas bort vid Tusbyleden.

- Jag brukar ifrågasätta allting. Man måste vara aktiv själv, det är bara tyvärr så. Inte hinner de på kommunen se på alla lösningar. Visst måste de nu betala lite, men samma summa som går från kommunen till Sampo-skjutsen skulle de ha betalat för barnens bussbiljett. Det är win-win, tycker Riikka Noreila.

Idag får Stella och Frida åka med Sampo-skjutsen som är kommunens beställningsbuss för de områden där det inte finns lämplig kollektivtrafik. 1,50 euro per skjuts per barn betalar föräldrarna, och kommunen lägger lika mycket till.

Läs också:

Utbildningsdirektör: Förstaklassare ska kunna åka buss
De minstas skolväg oroar i Klemetskog skola

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen