Hoppa till huvudinnehåll

Hösten är förändringens tid

Katarina Hellèn forskar om lycka
Katarina Hellèn forskar om lycka Bild: Yle / Peter Fahllund katarina hellén

- Alltid när hösten kommer känns det som om skolan börjar på nytt! Det är nu som jag tar tag i saker och hittar på något annorlunda. Det är början på det nya livet, någonting bättre. Katarina Hellèn är forskardoktor vid Vasa Universitet med lycka som expertisområde.

Enligt Hellèn har årstidsväxlingarna en ganska kortsiktig betydelse för vårt psyke. För oss som bor i ett land som har fyra markanta årstider finns det forskning som visar att just sommaren ger en boost för våra lyckokänslor. Dethär, eftersom vädret under de övriga årstiderna kan vara rätt så ruskigt.

- Men vi vet också att människor som har det varmt och gott året runt, som t.ex. i Arizona där jag bott, tenderar att anpassa sig till omständigheterna. Där har de ett underbart väder, säger Hellèn, men folket är definitivt inte lyckligare än någon annanstans.

Sociala kontakter viktiga för lyckokänslan

Finländarna placerar sig defacto ganska högt på "lyckotoppen" internationellt, trots vårt väder. Så vädret och årsrtiderna påverkar lyckan lite grann, men inte på ett avgörande sätt, menar Katarina Hellèn. Större betydelse tror hon att det har att vi under vår semester rör på oss mycket och att vi är socialt aktiva. Dethär ger oss ett lyckorus som egentligen inte beror på väderomständigheterna. Om man har som mål att bli lyckligare och må bättre finns det några vetenskapligt underbyggda strategier som visat sig fungera på lång sikt:

- Ta som en god vana att satsa mera på relationer i ditt liv. Inte bara under semestern utan kontinuerligt. Skriv ner det som en personlig målsättning att träffa mer folk och att faktiskt ta sociala kontakter regelbundet. Studier visar att du måste vara ihärdig och målmedveten för att det skall ha önskad effekt. Räkna med två till tre månader, säger forskardoktor Hellèn vidare.

En metod hon rekommenderar är att du försöker se vad du kan göra för andra människor. Goda gärningar lönar sig i det långa loppet. Lycka är ingen "quick-fix", du måste jobba på den systematiskt och bygga den steg för steg.

Läs också

Nyligen publicerat - Vega