Hoppa till huvudinnehåll

HU inledde studieåret med parad och gatusittning

I år arrangerades universitetets öppningskarneval för tjugofjärde året i rad. På programmet stod traditionsenligt en högtidlig parad till Helsingfors domkyrka, en introduktion till de olika ämnesföreningarna och en gatusittning vid Senatstorget.

Karnevalen har arrangerats sedan år 1990, och avsikten med festligheterna är att ge universitetet, studentkåren och ämnes- och hobbyföreningar en möjlighet att presentera sig för de nya studerandena.

Alla föreläsningar avslutas klockan 12.00, och efter det är dagen vigd till karnevalen.

Mats Ittonen
Mats Ittonen hittade snabbt vänner via studielivet Mats Ittonen Bild: Yle/Nicole Hjelt mats ittonen

- Evenemanget arrangeras av studentkåren tillsammans med universitetet. Den inleds med en öppningsceremoni och från den så tågar en del av universitetets personal till Helsingfors domkyrka. Här i huvudbyggnaden samlas studerandena för att bekanta sig med de olika ämnesföreningarna, förklarar Mats Ittonen, styrelsemedlem i Helsingfors universitets studentkår.

Öl- och bordshockeyklubb värvar medlemmar

Ittonen säger att kåren vill försäkra sig om att alla finner kompisar så snabbt som möjligt i samband med inledningen av studierna.

- Det är viktigt att de nya studerandena får en fin början på året. Oberoende om man vill studera på heltid eller vara aktiv i föreningar är det viktigt att man hittar ett gäng vänner att umgås med.

Karnevalen hjälper även de mindre klubbarna att värva nya medlemmar.

- Här i huvudbyggnaden presenteras kring 250 olika föreningar. Det är svårt att nå medlemmar då vi har omkring 27 000 studerande. Det här är ett bra tillfälle att bekanta sig med till exempel den akademiska ölklubben eller bordshockeyklubben, berättar Ittonen som själv är aktiv i flera ämnesföreningar.

"Ett djupdyk in i det okända"

Loppet är ändå inte kört ifall man inte hinner delta i öppningskarnevalen.

Helsingfors universitet
Öppningskarnevalen drog fullt hus på Fabiansgatan Helsingfors universitet Bild: Yle/Nicole Hjelt Helsingfors universitet

- I studentkalendern finns en lista på alla föreningar, så där kan man leta efter något som passar en, säger Ittonen.

Ittonen minns med värme då han själv tog sina första stapplande steg in vid huvudbyggnadens port på Fabiansgatan 33.

- Det var ett djupdyk in i det okända, men jag hittade snabbt vänner via tutorgruppen, berättar Ittonen.

Ett spännande element under studietiden är naturligtvis den berömda gulnäbbsintagningen.

- Helsingfors universitet arrangerar ingen egen gulnäbbsintagning, men de flesta ämnesföreningarna ordnar en. Jag placerades i ett lag och så rörde vi oss omkring i centrum och blev småfulla. På kvällen fick jag gå på en mystisk fest som ordnades i mörker där jag sedan fick svära en ed för att bli en fullvärdig medlem av universitetet, berättar Ittonen med ett leende på läpparna.

Kortkurs i sittningsetikett

Utanför huvudbyggnaden har ett tjugotal studerande samlats för en gatusittning. Varje sittning pågår i trettio minuter, och medan deltagarna bjuds på smått och gott får de samtidigt en snabbkurs i vett och etikett som hör till studenttillställningarna.

Helsingfors universitet, gatusittning
Biljetterna till den första gatusittningen sålde slut på en dryg minut Helsingfors universitet, gatusittning Bild: Yle/Nicole Hjelt Helsingfors universitet,sittning

- Vi lär dem hur man ska skåla efter en sång så att man inte gör några pinsamma misstag under de verkliga sittningarna, säger Mikael Lehtonen skämtsamt. Lehtonen, viceordförande för HUS föreningsutskott, har haft en bråd dag.

- De senaste biljetterna såldes slut på en minut och sjutton sekunder, berättar Lehtonen och visar upp en lapp där han dokumenterat försäljningstiden.

- Så det gäller att vara snabb om man vill delta, fortsätter han.