Hoppa till huvudinnehåll

Partimätning: SDP på uppgång

Centern och Samlingspartiet kämpar hårt om tätpositionen i Yle Nyheters färska undersökning. Centern är etta med ett stöd på 21,3 procent och Samlingspartiet tvåa med 21,2 procent. Centern har gått lite framåt och Samlingspartiet lite bakåt från motsvarande siffror i juli.

Sannfinländarna är stadigt trea med ett stöd på 17,1 procent.

Socialdemokraterna ser ut att ha brutit sin sjunkande trend och får ett stöd på 15,8 procent. Det är två procentenheter mer än i juli. Jämfört med det förra riksdagsvalet ligger Socialdemokraterna ändå en god bit efter. Partiet fick då 19,1 procent av rösterna.

Sämre för de små och medelstora

Vänsterförbundet får ett stöd på 8,2 och De gröna 8,1 procent i undersökningen. Båda tappar lite jämfört med den förra mätningen.

Svenska Folkpartiet får ett stöd på 3,7 och Kristdemokraterna 3,4 procent.

Undersökningen är gjord av Taloustutkimus för Yle Nyheter. 2912 personer tillfrågades i augusti bland annat om vilket partis kandidat de skulle rösta på om riksdagsvalet hölls nu. Undersökningen har en felmarginal på cirka 1,4 procentenheter för de större partierna.

Väljarstöd i augusti 2014

Parti Väljarstöd i procent Förändring från juli
Centern 21,3 % +0,4
Samlingspartiet 21,2 % -0,6
Sannfinländarna 17,1 % +0,7
SDP 15,8 % +2,0
De gröna 8,1 % -0,7
Vänsterförbundet 8,2 % -1,1
SFP 3,7 % -0,2
KD 3,4 % oförändrat

Läs också