Hoppa till huvudinnehåll

Finland ber om extra flyktingar - många nobbas efter asylintervjun

Två syriska flyktingbarn.
Två syriska flyktingbarn. Bild: EPA/JAMAL NASRALLAH syriska flyktingbarn

Det hör till den finländska asylsökningsprocessen att några hundra människor ges hopp om asyl i Finland bara för att senare nobbas av myndigheterna.

De första syriska kvotflyktingarna har börjat anlända till Finland.

På grund av kriget i Syrien höjde regeringen flyktingkvoten med 300 personer i fjol. Det här betyder att lite över tusen flyktingar ska få ett hem i Finland i år.

Trots det är det några hundra människor som först får ett besked om eventuell asyl i Finland och sedan intervjuas, bara för att senare nobbas av de finländska myndigheterna.

Finland begär kandidater med marginal för att fylla kvoten

FN:s flyktingorganisation UNHCR handplockar alltid fler personer än vad Finland kan ta emot.

Finland begär nämligen flyktingar med en marginal som ligger på 20 procent. Om Finland har beslutat att ta emot 1 050 kvotflyktingar ber de finländska myndigheterna UNHCR om 1 260 kandidater.

- Vi vill på det här sättet vara säkra att vi uppfyller kvoten, säger Sirkku Päivärinne som är enhetschef på migrationsavdelningen vid Inrikesministeriet.

I den finländska utlänningslagen finns kriterier som ska uppfyllas för att en person ska få asyl i Finland. En del uppfyller inte alla kriterier och nobbas därför medan andra anses utgöra en säkerhetsrisk.

Förklaringarna räcker ändå knappast alltid till för att rata de extra kandidater som UNHCR föreslår inom ramen för marginalen. Myndigheterna måste helt enkelt välja dem som har det sämst ställt.

För att undvika det här kunde man antingen höja på kvoten eller sänka på marginalen. Det senare ser Päivärinne ändå inte som ett alternativ.

- Vi har länge velat ha procenten på 20 procent. Varje stat har suverän rätt att bestämma vem som får uppehållstillstånd, säger Päivärinne.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes