Hoppa till huvudinnehåll

Kjell Westö får Aniarapriset

Bild: YLE/Nicole Hjelt päivä på svenska

Svensk biblioteksförenings Aniarapris 2014 tilldelas den Helsingforsfödde författaren Kjell Westö. Beslutet motiveras med att Westö "spänner från den hårt knutna lyriken i de första böckerna till den storslaget episka tonen i de senare, som "Vådan av att vara Skrake" eller "Hägring 38"."

Westö belönas för hela sitt författarskap och han beskrivs som en "framstående krönikeskrivare som förvandlar det förflutna Helsingfors till ett underbart luftskepp och en omistlig utsiktspunkt över vår egen tid."

Prisutdelning äger rum i Stockholms stadsbibliotek den 20 oktober.

Aniarapriset har utdelats till en svenskspråkig författare sedan 1974. Priset utdelades första gången till P C Jersild.

År 2005 fick Monica Fagerholm priset för sin roman Den amerikanska flickan, och år 2007 gick priset till Tua Forsström.

Kjell Westö belönades år 2006 årets Finlandiapris för sin roman Där vi en gång gått som även skrivits om till pjäs och filmatiserats. År 2007 utsåg Föreningen Stadin slangi i Helsingfors Westö till "stadin kundi", en utnämning som går till en person som verkat aktivt för Helsingfors.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen