Hoppa till huvudinnehåll

Skrotbåten i Ingå står kvar

Minbåten Loimu står på land i Barösund i Ingå
Minbåten Loimu står på land i Barösund i Ingå minbåt

Alla som kör ner till Barösund har sett den. Vid bron över Korsundet står ett gammalt fartyg på land. Och den har stått där i över 10 år nu. Vi har talat med båtens ägare, som bedyrar att han fortfarande har planer på att sjösätta båten.

Det är minsann ingen prydnad, det gamla skeppet som står vid bron över Korssundet i Ingå. Den har en fascinerande historia, men nu ser den bara ut att vittra sönder där den står. Också balkarna som fartyget står stöttat på ser ut att småningom ge efter.

Den som kör ner till Barösund kan svårligen missa båten. Den är något av ett landmärke intill landsvägen, där den står på fyra-fem meters höjd, 20 meter lång.

Hoppas kunna sjösätta, oklart när

Barösundsbor har länge irriterat sig över båten, och önskar att man kunde få bort den. Och det hoppas också ägaren Veijo Suominen.

- Den är inte övergiven, bedyrar Suominen. Han hoppas kunna få båten i skick och sjösätta den. Han drömmer om att kunna chartra båten och göra dess historia bekant.

Men, som han säger, han har haft en hel del annat också. Båten borde målas sommartid, men just på somrarna är det också högsäsong för byggfirman han driver. Den senaste målaren drunknade och sedan dess har projektet inte riktigt rört på sig.

Båten är snart hundra år gammal och ser ganska medfaren ut. Suominen är ändå helt säker på att den ännu kan sättas i skick

- Naturligtvis kan den. Den är gammal och ser sliten ut, men ska nog ännu flyta, säger han. När det här projektet ska börja framskrida kan Suominen inte svara på.

Ett stycke sjöfartshistoria

Fartyget är inte riktigt vilken gammal skorv som helst, utan en intressant bit finsk sjöfartshistoria.

Fartyget heter ursprungligen T-21 och är ett av de första minbåtarna som byggts i Finland. 1915 blev hon klar. 1918 beslagtog tyskarna fartyget och överlät henne åt Finland. Två år senare var T-21 en del av finska flottan och bar namnet Loimu.

Under andra världskriget användes Loimu för minutläggning. Efter kriget tjänstgjorde hon som kabelfartyg. År 1964 var det slut på Loimus statliga tjänst, och hon såldes till en privat ägare.

Sedan dess har Loimu bytt ägare några gånger. Den nuvarande ägaren köpte fartyget för dryga tio år sedan och tog den upp på det tidigare färjfästet. Det är staten som äger marken, men ägaren fick ett muntligt tillstånd av en gammal vägmästare, och det gäller fortfarande.

Kan vara förfulande upplagring

Men nu har båten alltså stått i över tio år på landbacken. Kan man då med ett muntligt lov lämna sin båt på ett såhär synligt ställe och stå hur länge som helst? Ingå kommuns miljöchef Patrik Skult säger att markägarens tillstånd gäller tills markägaren ändrar uppfattning.

Enligt Skult är det alltså i första hand en sak mellan båtägaren och markägaren. Men också kommunen kan bli involverad i ett sådant här fall.

- Om någon klagar på båten, kan det vara skäl för kommunen att se på det. Det kan vara fråga om förfulande upplagring, då är det byggnadsinspektören som sköter saken. Eller så kan det handla om nedskräpning, och där tillämpas avfallslagen.

Vem som helst som upplever båten som förfulande kan alltså kontakta kommunen och be kommunen utreda saken.