Hoppa till huvudinnehåll

USA till attack i Somalia

Bild: YLE/ Grafik puntland

USA har gått till militär attack mot terrornätverket al-Shabaab i Somalia. Avsikten ska ha varit att döda nätverkets ledare Ahmed Abdi Godane.

Försvarshögkvarteret Pentagon lovar att ge mer information vid lämpligt tillfälle efter att utvärderingen av operationen är klar. Attacken skedde nära hamnstaden Barawa i ett område, som kontrolleras av al-Shabaab. Det är oklart om attacken skedde med drönare eller med markstyrkor eller eventuellt med både och.

Enligt anonyma somaliska myndighetskällor dödades Godane när han avlägsnade sig från ett möte med andra ledare inom nätverket.

Motgångar för al-Shabaab

Attacken skedde efter söndagens misslyckade försök av al-Shabaab att frita fängslade islamister ur ett fängelse i huvudstaden Mogadishu. Sju tungt beväpnade islamister gick till attack. De dödades alla av säkerhetsstyrkor. Enligt myndigheterna dödades också tre av arméns soldater och två civila. Attacken var den första, som utfördes i Mogadishu på en lång tid.

I grannlandet Kenyas huvudstad Nairobi samlas afrikanska statschefer i dag till ett toppmöte om terrorism.