Hoppa till huvudinnehåll

Varför får inte män sminka sig?

Dan Granqvist.
Är det okej att män sminkar sig? Dan Granqvist. Bild: Yle / Henrik Gullmets sex & sånt tv

Rakhyveln ska dras nerifrån upp då man rakar benen. Och man blir rätt snygg av foundation och puder. Det här lär sig Dan i den andra delen av Sex & Sånt webb-tv.

Varför är det så viktigt att skilja på vad som är manligt och vad som är kvinnligt? Eller är det viktigt? I den andra delen av Sex & Sånt-tv klär Dan Granqvist sig i kvinnokläder och testar hur omgivningen reagerar när man bryter mot könsnormerna.

Hur reagerar folk på en man i kvinnokläder? Har de fördomar? Eller har vi kommit förbi sånt och i själva verket är det en fördom att gå omkring och tro att folk kommer att stirra?- Jag vet inte hur det är med er, men om jag går ut på krogen eller på en dejt, så försöker jag se så snygg ut som möjligt. Jag tvättar mig, fixar håret, tar på mig snyggaste kläderna jag har och så vidare. Men varför får jag som man inte sminka mig? Nu menar jag inte nödvändigtvis kajal, läppstift och vad heter det där som man sätter på ögonfransarna? Nej. Jag menar lite grundfärg och puder. Thats it. Varför är det bara kvinnor som ska ha fördelen att kunna göra sig snyggare med smink? Vi måste få känna oss bekväma i vem vi är, oavsett om vi som män tar motorsågen eller sminkväskan med oss när vi går till jobbet. Kan du inte klara av att andra inte är som du, så är det du och inte dom som ska stanna hemma, avslutar Dan.

Sex & sånt sänds på onsdagar klockan 20:30 i Yle Fem.