Hoppa till huvudinnehåll

En estetiker med många järn i elden

Trädgårdsagronom Johan Slätis svarar på frågor i Experttimmen för sjunde året i rad Bild: Yle/Karin Filén morgonöppet

Det är en livsstil att vara trädgårdsföretagare, säger Johan Slätis som i sju års tid svarat på lyssnarnas frågor om trädgård i Experttimmen. Den grönskande estetiken och plantornas välmående till trots finns det mer att hämta hos mannen bakom den mjuka rösten och det välpolerade munlädret.

Sina första trevande försök i trädgården gjorde Slätis som liten pojke.

- Jag försökte klämma in vitsippor i en död azalea. Vad som var tanken med projektet har jag glömt men något slag av återupplivningsförsök var det visst frågan om.

Slätis är född i Helsingfors men spenderade en stor del av sin barndom i Vasa där han erövrade en bit av sin farmors trädgård. Där fick han odla vad han ville. Först blev det några kvadratmeter sticklingar från vinbärsbuskar, sedan blev det trädgårdsland med nyttoväxter som potatis, morot och gräslök. Senare i gymnasiet i Grankulla ansvarade Slätis för skolans växter.

Programledare Nina Sederlöf och Experttimmens trädgårdsagronom Johan Slätis i trädgård i Bortre Tölö.
En av de många trädgårdar som Johan Slätis planerat. Den här finns i Tölö Programledare Nina Sederlöf och Experttimmens trädgårdsagronom Johan Slätis i trädgård i Bortre Tölö. Bild: YLE/Hedda Jakobsson experttimmen

Från Grankulla till Afrika

Efter avslutade studier och med titeln trädgårdsagronom i bakfickan bar det iväg till Zimbabwe där Slätis var involverad i ett biståndsprojekt i FN:s regi. Arbetet gick ut på att göra exporten av snittblommor och grönsaker mer lönande och mångsidig för de lokala producenterna.

Under 90-talets lågkonjunktur blev det svårt för Slätis att finna sysselsättning. Under en kurs för akademiska arbetslösa kläckte han företagsidén att återanvända gamla krukväxter.

- Tänk på mängden julstjärnor och azaleor som slängs bort efter julen, vilket slöseri. I stället tänkte jag samla in dem och odla upp dem på nytt för att följande år kunna sälja dem större och vackrare.

Det blev dessvärre inget av den tanken, det skulle helt enkelt ha blivit för dyrt att genomföra, minns Slätis.

Jag tycker att det är viktigt att hitta en församlingsgemenskap där också hbtq-människor ryms med

Men en idé leder till en annan. En insikt från tiden i Afrika var att om lokalbefolkningen där kan hålla i gång ett företag, så lär det väl lyckas här också. I Slätis fall blev det ett företag i trädgårdsbranschen som planerar, sköter och anlägger trädgårdar. I år firar företaget sitt 20-årsjubileum.

Ortodox teologi och regnbågsfrågor

Trots att Johan Slätis med sina gröna fingrar lever och andas trädgårdsplanering finns det en annan värld som engagerar. Han har en magisterexamen i ortodox teologi och har också tidigare undervisat i ämnet. Det han brinner för just nu är hbtq-frågor, alltså frågor som gäller könsminoriteter.

- Jag tycker att det är viktigt att hitta en församlingsgemenskap där också hbtq-människor ryms med i ett ortodoxt koncept, säger Slätis.

Han arbetar i internationella sammanhang som mentor och stödperson och försöker öka stödet till Östeuropas hbtq-aktiva inom kyrkan.

Den fritid som blir över spenderar Johan Slätis i sin nybyggda stockstuga i Tavastland, en stockstuga byggd på traditionellt vis.

- Följande projekt blir att fundera på vad som är vettigt att plantera kring stugan bland alla älgar och lodjur.

Johan Slätis svarar på dina trädgårdsrelaterade frågor i Experttimmen på torsdagen mellan klockan 19:00-21:00 på nummer 0600-11 12 13. Du kan också e-posta dina frågor och bilder i förväg till expert@yle.fi eller skicka sms till nummer 16261, inled med expert, lämna sedan ett mellanslag och skriv din fråga.

Läs också

Nyligen publicerat - Vega