Hoppa till huvudinnehåll

Finland måste vinna i kväll

Petteri Koponen får instruktioner av Henrik Dettman i VM i basket 2014.
Dettman, Koponen & Co måste få ordning på spelet. Petteri Koponen får instruktioner av Henrik Dettman i VM i basket 2014. Bild: Lehtikuva vm i basket 2014

Finlands basketlandslag måste vinna kvällens match mot Turkiet. Annars tar VM slut i förtid för Varggänget. Finland-Turkiet börjar klockan 18.30 och sänds på Yle Fem och på Yle Arenan.

Gårdagens förlust mot Dominikanska republiken innebär att Finland måste vinna dagens match mot Turkiet. I fall av seger har Finland allt i sina egna händer i morgondagens match mot Nya Zeeland. I fall av förlust tar VM slut redan efter gruppspelet.

I dag spelas följande matcher i C-gruppen:

Nya Zeeland - Ukraina 16.00
Turkiet - Finland 18.30
Dominikanska republiken- USA 22.30

Ställningen i C-gruppen innan onsdagens matcher:

Land Matcher Vinster Förluster Poäng
USA 3 3 0 6
Ukraina 3 2 1 5
Dominikanska republiken 3 2 1 5
Turkiet 3 1 2 4
Finland 3 1 2 4
Nya Zeeland 3 0 3 3

- Jag tror att de stora turkiska spelarna passar oss bra som motståndare. De är inte särskilt atletiska eller snabba. I returerna blir det säkert jobbigt igen men det viktigaste är att Turkiet inte kommer åt att sätta lätta poäng, säger Yle Urheilus basketexpert Pieti Poikola, som är på plats i Bilbao.

VM-schemat är mycket tight. Mellan Finlands mot Dominikanska republiken och dagens match mot Turkiet är det bara cirka 18 timmar.

- Som tur har samma gäng hållit ihop rätt länge och spelat storturneringar förut. De vet vad som krävs och börjar man fundera för mycket på det förflutna så går det garanterat illa, säger Poikola.

Mot Dominikanska republiken var det egentligen bara Petteri Koponen som spelade på sin egen nivå. Nu krävs ett nivålyft av hela laget.

- Finland måste försvara bättre som lag. I går förlorade vi en-mot-en-situationerna och kunde inte göra snabba anfall. Vi väntar ännu på att Gerald Lee Junior ska visa upp det toppspel som vi inte ännu har sett, säger Poikola.

Basket-VM-matchen mellan Finland och Turkiet börjar klockan 18.30 och sänds på Yle Fem och på Yle Arenan.

Niklas Henrichson står för det svenska referatet.