Hoppa till huvudinnehåll

Karjalainen: Allt fler unga förtidspensioneras

Bild: Yle ungdomen

Antalet unga som förtidspensioneras har ökat med en tredjedel sedan år 2005 skriver tidningen Karjalainen.

I fjol förtidspensionerades näsan 3 000 unga i åldern 18-34 år. Det här betyder att i medeltal åtta unga per dag förtidspensionerades.

Största delen av de unga blir förtidspensionerade på grund av psykiska problem.

En stor del av de sjukpensionerade unga kommer ändå tillbaka till arbetslivet i något skede. Enligt Mikko Laaksonen på Pensionsskyddscentralen återvänder en tredjedel av ungdomarna till arbetslivet åtminstone för en tid inom loppet av fyra år.

En minskning av mängden förtidspensionerade har lyfts fram som ett sätt att förlänga arbetskarriärerna. Genom att halvera antalet sjukpensionerade kunde arbetskarriärerna enligt en del uppskattningar förlängas med över ett år.