Hoppa till huvudinnehåll

Sant eller strunt: Chemtrails

Jetplan
Jetplan Bild: Yle/Roger Källman kondensstrimma

Om man ligger raklång och strirrar upp i det blå tillräckligt länge så kommer förr eller senare ett flygplan att passera ovanför en.

Och då lägger man märke till den här långa vita molnliknande strimman som jetplanen lämnar efter sig i vissa väderförhållanden. Det är många som har tittat på de här strimmorna och bestämt sig för att det måste vara något skumt med dem. De kallas kondensationsstrimmor, men konspirationsteoretikerna har ett eget namn för det här: ”Chemtrails”, från orden chemical contrails, kemiska kondensstrimmor.

Kondensationsstrimmor uppstår alltså då vattenångan i de heta avgaserna från flygplanets motorer kondenseras och bildar iskristaller i den kalla luften där uppe. Beroende på temperatur och luftfuktighet så kan strimmorna förbli synliga i allt från någon minut till flera timmar. Ju högre luftfuktighet, desto längre blir de kvar. Ju torrare luft, desto snabbare löses de upp.

Cirrus aviaticus

I praktiken handlar det ju om konstgjorda moln som vi skapar med våra flygmaskiner. De påminner om cirrusmoln, och man talar faktiskt ibland om kondensationsstrimmorna under namnet cirrus aviaticus. Men som sagt, det finns konspirationsteoretiker som menar att strimmorna är mera än bara vattenånga. Vissa säger att strimmorna innehåller kemikalier som någon hemlighetsfull instans blandar i jetbränslet för att förgifta befolkningen, eller i syfte att begränsa populationsökningen; ett slags preventivmedel i skyn med andra ord. Flygbolagen är naturligtvis inblandade i konspirationen. Andra säger att strimmorna är ett hemligt projekt avsett att påverka och styra klimatet. Vissa menar att det handlar om en del av ett topphemligt militärt radarsystem, eller så rena rama biologiska och kemiska krigföringen. Chemtrailsen sägs innehålla bl.a. tungmetallen barium. Till och med ockulta orsaker har nämnts i samband med de påstådda chemtrailsen.

Konspirationsteorierna kring kondensationsstrimmorna har sitt ursprung i ett dokument som det amerikanska flygvapnet gav ut 1996, där man målade upp olika hypotetiska och högst fiktiva metoder för att kontrollera vädret i militärt syfte i framtiden. Dokumentet var aldrig avsett som någon konkret handlingsplan och skulle antagligen ha begravts i arkiven och glömts bort om inte en tabloidjournalist vid namn William Thomas hade nappat på det och spritt det vidare bl.a. till den populära radioprataren Art Bell, en talk radio-profil i sena kvällen med förkärlek för konspirationer och det paranormala. Och i Amerika älskar man ju sådana här anti-myndighetskonspirationer, speciellt ute på den vapen- och bibelviftande ytterhögerkanten, så chemtrailsen blev en omedelbar hit ute i den politiska marginalen. Sedan kom Internet och på den vägen är vi.

Chemtrail-konspirationsteorin dyker fortfarande upp med jämna mellanrum, också på svensk- och finskspråkiga webbforum. Vi får bland annat läsa att det här ondskefulla projektet inleddes 1995, och man hänvisar till uppgifter om att kondensationsstrimmorna förändrades vid den här tiden; före 1995 var de inte långlivade. Det här trots att det finns gott om fotobevis för att långlivade kondensationsstrimmor existerade redan under andra världskriget. Och det hjälper inte heller att oberoende forskare från toppuniversitet världen över gång på gång lägger fram bevis för att det bara handlar om vattenånga; de är naturligtvis alla med i konspirationen.

"Hoppas ingen talar bredvid mun!"

Lika lönlöst är det att försöka påpeka det orimliga i den här konspirationsteorin ur ett rent bondförnuftsperspektiv. Som det att det skulle vara näst intill omöjligt att involvera de tiotusentals piloter, flygledare och mekaniker världen över som skulle krävas för att genomföra ett sådant här projekt, utan att någon skulle skvallra till pressen eller skryta om saken i baren i fyllan. Skulle något av den här sorten existera så hade WikiLeaks varit fullt av det för länge sedan!

Men det är framför allt ett argument som borde räcka till för att skjuta ned chemtrail-hypotesen en gång för alla, och det går så här: Om ”någon” hemlig, ondskefull instans för ett kemiskt krig mot mannen på gatan genom att blanda gift i jetbränslet – förgiftar de inte samtidigt sig själva och sina egna barn då? Samma luft andas ju “de” som vi alla andra!

Så med andra ord: slutbetyget för den här konspirationsteorin i Kvanthopps serie “Sant eller strunt” blir ett rungande – STRUNT!

Nyligen publicerat - Vetenskap