Hoppa till huvudinnehåll

Vargas besegrade Vargarna-se klipp

Dominikanska republikens 211 långa Eloy Vargas skrämde vettet ur Finlands stora spelare i tre sekunders området i basket-VM. Efter Vargas blockeringar och returer var Finland helt beroende av sitt tre poängs skytte som räckte till en sex poängs förlust med 68-74.

Vargas plockade dessutom ner hela 13 returer, samtidigt som Dominikanska Republiken som helhet vann returtagningen med 49-28. I klarspråk betydde det alltså 21 bollinnehav mera än för Finland och då är resten lätt att räkna ut.

För att Finland skall kunna vinna över de tuffa VM-motståndarna, krävs att laget fungerar på alla cylindrar. Mot Dominikanska Republiken var Petter Koponen den enda som uppnådde sin bästa nivå. Koponen gjorde 23 poäng, hårt pressad och levererade dessutom nio målgivande passningar. Från tre poängs linjen prickade den finländska stjärnan in fem av åtta skott. Koponen den enda spelaren som får helt godkänt.

Sean Huffs energi gick åt till att skugga superstjärnan Francisco Garcia. Huff inledde vasst också i anfallsväg men försvann ju längre matchen led, vilket bör förlåtas.

I stora ändan var det nattsvart. Erik Murphy landade på knappa 15% vad gäller skottprocent, (50 godkänt). Gerald Lee Jr nådde 43%, Tuukka Kotti 20% och Kimmo Murinen 33%. Och då skall vi komma ihåg att de här herrarna rör sig nära korgen. Sammanlagt sköt Finland 38/14 tvåor och 32/11 från tre poängs territorium. Katastrofal skottfördelning helt enkelt!

En eloge går till Dominikanska Republiken som täppte till, (Vargas), under korgen och sen tog hand om returerna, för att kontra och skjuta. Om inte det lyckades var Vargas med 18 poäng, också framme i andra ändan.

Finland måste få upp självförtroendet bland det tunga gardet och delvis också det lättare artilleriet, om det skall bära vidare från gruppspelet. Turkiet väntar på onsdag och har spelat under all kritik. En klar segerchans. Seger mot Turkiet och då är allt i egna händer inför matchen mot Nya Zeeland på torsdag.

Alla, även Henrik Dettmann håller säkert med om att matchen mot Dominikanska Republiken borde ha vunnits.

Finlands poäng/returer
Koponen 23/3/9 assist
Lee 8/6
Koivisto 8/3
Huff 7/4
Rannikko 7/0
Muurinen 4/1
Murphy 3/1
Salin 3/1
Möttölä 3/0
Kotti 2/3