Hoppa till huvudinnehåll

Vargnerverna höll inte - se avgörandet

Finland hade matchen i basket-VM mot Turkiet i en liten ask men det turkiska badet blev till slut för hett. En 17 poängs ledning blev oavgjort efter 40 minuter och fyra poängs förlust efter förlängning.

Det makliga tempot i första halvleken passade Finland perfekt och med Petteri Koponens ledning hittade "Vargarna" öppna och framför allt lätta skottlägen. Det enda orosmomentet var 213 långa NBA-proffset Ömer Asik som framgångsrikt rumsterade under korgen. När Asik dessutom började sätta in sina straffar, höll han Turkiet med i matchen på 14 poängs avstånd.

Sen trappade turkarna upp tempot. Högt försvar med i det närmaste kriminella element gjorde att man tröttade ut Finlands speluppläggare Koponen, vilket ledde till att anfallsspelet blev oorganiserat. Trots att det finländska försvaret fortfarande fungerade bra, hittade Turkarna luckor och en poäng i taget närmade man sig Finland som hade svåra problem med fouls.

Sasu Salins trea såg ut att frälsa den finländska publiken i Bilbao när turkarna dessutom missade med 25 sekunder kvar. Koponen axlade ansvaret och fick chansen att punktera matchen från strafflinjen men den gubben gick inte. En trött Koponen missade båda straffarna och det egentligen sista skottet var Turkiets, i Finlands tre poängs ledning.

Taktiska missar

Varför foulade man inte för att tvinga turkarna att skjuta straffar. Varför lät man inte Emir Preldzic sätta in bollen från två poängs distans utan täckte under korgen med yta för Cenk Akyol att sätta in den utjämnande trean som resultat. Snacka om taktiska missar av trötta spelare.

Den enda trösten var att en fyra poängs förlust (73-77) håller Finlands chanser vid liv.

Till det krävs först och främst att det blir seger över Nya Zeeland på torsdag. Ifall Dominikanska republiken, Finland och Ukraina då har två segrar är Finland och Ukraine vidare. Om Turkiet i förlorar mot Dominikanska republiken och därmed ersätter "dominikanerna", i tabellen med lag på två segrar, så är det fortfarande Ukraina och Finland som har den fördelaktigare interna poängskillnaden.

Nya Zeeland måste slås och VM kan fortsätta för "Vargarna". Uppkast mot Nya Zeeland kl. 16.00 på torsdag.