Hoppa till huvudinnehåll

Euroräntan sänktes till nästan noll

Det var ett överraskande besked som ledningsgruppen för Europeiska centralbanken ECB kom med i dag: Den viktigaste styrräntan sänks från 0,15 till rekordlåga 0,05 procent.

Den allmänna tippningen var att styrräntan hålls på 0,15 som den sänktes till i juni. Även den gamla räntenivån var rekordlåg.

Orsaken till räntesänkningen är att ECB oroar sig för att euroekonomin ska drabbas av deflation - alltså att pengarna ökar i värde. ECB har antytt att även andra stimulansåtgärder kan bli aktuella för att försöka rädda förtroendet för ekonomin i Europa.

Europeiska centralbanken har under den ekonomiska krisens gång tappat sitt viktigaste penningpolitiska vapen, styrräntan. För bara en månad sedan meddelade ECB att man inte tänker röra styrräntan.
Läs mer här: ECB lämnar styrräntan oförändrad

Marknaderna mottog dagens besked med öppna armar.

Aktiekurserna steg under eftermiddagen - medan euron sjönk i värde på valutamarknaden.

Också depositionsräntan ner

ECB sänker också depositionsräntan, från -0,1 till -0,2 procent. Det betyder att banker får betala mera pengar för att deponera pengar hos ECB.

Syftet är att hålla så mycket kapital som möjligt i rullning hela tiden; det ska inte löna sig att låta pengar ligga på banken. Det betyder också att den allmänna räntenivån, både för bankdepositioner och lån, kommer att hållas låg under en längre framtid.

Men det viktigaste budskapet är att marknaden ska förstå att praktiskt taget gratis kapital finns för dem som vill investera.

- Huvudorsaken till räntesänkningarna är att ingen ska missförstå huruvida vi nått räntebotten. Nu har vi nått botten, konstaterar chefen för Centralbanken ECB, Mario Draghi,

Läs mer här: ECB – inga radikala beslut trots allt värre kris

Läs också

Nyligen publicerat - Ekonomi