Hoppa till huvudinnehåll

Marionettmästaren tar farväl

Marionettmästare Miachael Mescke
Marionettmästare Miachael Mescke Bild: Wojcibch Staron michael meschke

Följ marionettmästare Michael Meschke de sista åren innan pension

Michael Meschke är en av världens främsta marionettmästare. Han föddes i Danzig i Tyskland (nuvarande Gdansk i Polen) och år 1939 emigrerade familjen till Sverige. I början av 1950-talet etablerade han sig som marionett i Stockholm och 1958 grundade han Marionetteatern.

Karaktäristiskt för Meschkes val av repertoar är att till dockteater omvandla verk av de största författarna, från Sofokles till Brecht, via Aiskylos, Eyripides, Dante, Alighieri, Cervantes, Büchner, Giraudoux, Strindberg, Boris Vian, Jarry, Neruda, Saint-Exupéry, P.C. Jersild. Han har gett föreställningar i hela världen och har en minst sagt stor samling marionetter.

Filmaren Wiktoria Szymanska har följt Michael Meschke under flera års tid fram till den dag då det är dags för honom att finna en ny plats för sin samling på över 3000 dockor, när han själv ska gå i pension.

Dok: Marionettmästaren Michael Meschke (Sverige, 2013)
Yle Fem söndag 14.9.2014 kl. 20.00
30 dagar på Arenan

Regi: Wiktoria Szymanska
Foto: Wojcibch Staron
Produktion: Luna W