Hoppa till huvudinnehåll

Mikael Kajetski – nykter alkoholist med MS

Samtal om livet
Mikael Kajetski Samtal om livet Bild: Yle / Ann-Sophie Sandström mikael kajetski

-Jag har fått allt här i livet, säger Mikael Kajetski. Det är nästan lite hemskt att säga det. Men jag har ju också fått MS, tillägger han.

I en radhuslägenhet i Grankulla bor Mikael Kajetski tillsammans med sköldpaddorna Dumle och Toffe. Tidigare bodde fem personer i lägenheten, men de tre barnen är vuxna och utflugna och äktenskapet slutade i skilsmässa för tre och ett halvt år sedan.

- Då mådde jag riktigt dåligt! Jag var inte van att vara ensam, och jag grät mycket och tyckte synd om mig själv – jag tyckte att jag hade blivit så illa behandlad, jag som var sjuk och hade MS, berättar Mikael i ”Samtal om livet

Framtiden utstakad

Mikael Kajetski växte upp i Munksnäs i en familj som hade det väldigt bra ekonomiskt.

- Men jag förstod aldrig själv att vi hade det bättre ställt än andra, jag trodde att alla hade det på samma sätt.

I tonåren hade Mikael ett eget disco hemma hos sig, och där ordnades fester varje veckoslut.

- Jag var dålig i skolan för jag ville bara festa och dansa, berättar Mikael.

- Från det att jag var sju år gammal var det klart att jag skulle bli den fjärde generationen i en firma i grafiska branschen. Därför tyckte jag att det inte spelade så stor roll hur jag klarade mig i skolan.

- Men jag blev student till slut.

Alkoholen

Mikael Kajetski fick tidigt smak för alkohol, och när han sedan åkte till Köpenhamn för att studera tilltog hans drickande.

- Jag gick i en skola där man fick röka och dricka öl på lektionerna, och jag kom ofta hem berusad. Sen tog jag en drink, det var ett mönster jag hade fått hemifrån, och så var det förstås vin till maten och en konjak eller en likör till efterrätten – och så tog jag stora drinkar efter maten.

Mikael berättar att han under många år inte hade en enda nykter dag.

- Mitt liv styrdes av alkoholen, och jag måste alltid se till att jag hade minst några öl hemma, för jag var helt säker på att jag inte kunde sova utan alkohol.

Direktör

När Mikael var 26 dog hans pappa, och Mikael blev VD för firman.

- Eftersom jag drack så mycket så kom jag aldrig till jobbet före klockan 10, och sen delegerade jag uppgifter åt andra. Jag hade nog inte så mycket ansvar.

Mikael ville egentligen inte bli VD.

- Jag var ju en snorunge, och det kändes lite som att jag lekte direktör…

Vad skulle då Mikael själv ha velat göra?

- Efter studenten jobbade jag ett år i skiftesarbete på ett tryckeri, och jag tror att jag skulle ha trivts som tryckare.

När Mikael som 36-åring fick diagnosen multipel skleros (MS) så valde han att stiga åt sidan och det anställdes en VD.

Mikael blev sjukpensionär när han var 39.

Nykterheten

Idag har Mikael Kajetski varit nykter i 16 år.

- I något skede blev familjetrycket så starkt att jag slutade dricka, helt på egen hand. Då var jag nykter i 1 år och 3 månader. Sen gjorde jag misstaget att dricka en ettans öl, och eftersom det gick bra så tänkte jag att jag kanske kan dricka treans öl, och sen kom det gin på bordet och jag började dricka igen.

- Sen försvann jag bara hemifrån, och söp med en kompis i flera dagar. Min morbror lyckades till slut få tag på mig, och han meddelade att han hade ordnat en plats åt mig på Pixnekliniken i Malax och frågade om jag gick med på att åka dit.

-Spriten var i det skedet slut och jag hade hemsk darra, så ja sa att jo, jo, jo…

Det blev Mikaels första månad utan alkohol sedan han var i tonåren, och han har varit nykter sen dess.

Under vistelsen på Pixnekliniken kom Mikael i kontakt med AA (anonyma alkoholister) , och han går fortfarande på möten varje vecka.

- AA har betytt väldigt mycket för mig. Det är viktigt att gå på möten för att påminna sig själv om att man är alkoholist och att man inte kan fara ut och härja – för det är ju en sjukdom, tillägger han.

Mikael önskar att fler skulle våga söka sig till AA, för han vet att det finns många som har problem med alkoholen och som skulle behöva det stöd man kan få inom AA.

- Idag njuter jag av att vara nykter, och jag kan gå på krog om jag vill, eller ordna kräfskiva här hemma och bjuda på snaps och vin, utan att känna något sug efter att själv få dricka.

Mikael Kajetskis sköldpaddor
Mikael Kajetskis sköldpaddor Mikael Kajetskis sköldpaddor Bild: Yle/Ann-Sophie Sandström samtal om livet

Nya vänner och ny kärlek

I över ett år var Mikael Kajetski väldigt nere efter skilsmässan. Han orkade knappt gå ut ur huset, och han mådde väldigt dåligt.

Sakta men säkert blev det ändå bättre.

Mikael fick stöd av vänner från AA, och han hittade ett nytt socialt sammanhang när han började äta lunch på servicehemmet Villa Breda.

- Det är inte bara maten, det är också umgänget som är väldigt viktigt...

Mikael har också hittat en ny kärlek, och i juli i år förlovade han sig med Carola.

- Jag märkte genast att det var nånting speciellt med henne, berättar Mikael.

Och trots att han hade bestämt sig för att inte be om nån kvinnas telefonnummer, för att inte bli besviken ifall de sen ändå inte ville ha nån kontakt, så bad han om Carolas nummer för att kunna ringa henne.

Det visade sig att de trivdes bra tillsammans och hade mycket gemensamt, och nu är de alltså förlovade.

- Just idag före jag kom hem, var det en kille på Villa Breda som sa att ”Nog har du förändrats på de senaste tre åren Mikael!” Sådant är roligt att höra.

- Jag har ett bra liv nu, och jag är lycklig - trots att jag har MS.

"Samtal om livet" med Mikael Kajetski sändes i Radio Vega torsdagen den 4.9.2014

I programmet berättar Mikael om sin bakgrund, om sin alkoholism, om hur han fick diagnosen MS – och om hur han träffade sin nya kärlek...

Länk till Samtal om livet med Gunilla Sundqvist som också lider av MS

Länk till artikel om Ekenäsbon Kjell Lindroos, som medverkade i Samtal om livet i mars i år, och som också har MS

Länk till Samtal om livet med Leif Lindström som är nykter alkholist

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle