Hoppa till huvudinnehåll

Varför, varför, varför, "Vargarna"?

Därför att en basketmatch räcker i minst 40 minuter. Därför är Finland inte med bland de 16 bästa i VM i basket. Mot Ukraina höll man på att tappa en 17 poängs ledning, mot Turkiet gjorde man det och mot Nya Zeeland agerade finländarna slalomkäppar i 25 minuter.

Visst föll Finland mot Nya Zeeland med stövlarna på, kan man argumentera. Men varför spelade finländarna som om man varit paralyserade i första halvleken? Pressen, tröttheten eller självförtroendet är alla möjliga orsaker. Ändå vill jag påstå att allt inte stod rätt till inom laget, genast från VM-starten.

Man kan tänka sig att självförtroendet fick en för stor törn i öppningsmatchen mot USA (55-114). Sanningen är att Finland, i motsats till träningslandskamperna inför EM för ett år sedan, inte lyckades i sin uppladdning till Bilbao. Endast en seger, mot Australien i förlängning, och när man mot Frankrike i generalrepetitionen tappade en tio poängs ledning ringde varningsklockorna!

USA sprang benen av "Vargarna". Dominikanska republiken snurrade runt med Finlands långsamma försvar och Nya Zeeland hade en växel mera att sätta in i synnerhet en mot en. Tillsammans med svag returtagning skapade en snabb motståndare alltför stora problem för att Finland nu skulle kunna rikta blickarna mot Barcelona.

Petteri Koponen var i en alldeles för stor roll i anfallsspelet. Ofta kändes det som om de övriga spelarna var åskådare till Koponen show. Kollektivet fungerade inte alls och ansvarstagandet försvann hos de övriga spelarna. Basket är ett lagspel med stort G.

Som sammanfattning kan man konstatera att "Vargflocken" som spelade i EM i Slovenien var en klass bättre än den i Bilbao. Inte för att spelarna skulle ha blivit sämre. Inte för att Erik Murphy skulle ha ställt till det med sin sena ankomst till laget. Det var säkert många saker som ledde till att saker inte fungerade som de skulle, men sällan har jag sett ett så apatiskt Finland på basketparketten som under de första 25 minuterna mot Nya Zeeland.

Alla i det finländska laget vet att matchen kunde ha vunnits, liksom även de övriga matcherna, utom mot USA. Hoppas slutet på matchen i Finlands första VM någonsin, var början på något nytt! Om ett år är det EM dit "Vargarna" redan har kvalificerat sig.