Hoppa till huvudinnehåll

"Vi går vidare från gruppen nästa gång"

Basketlandslagets chefstränare Henrik Dettmann är stolt över Finlands spelare och tränarstaben trots att laget inte avancerade från gruppspelet i VM. Dettmann dementerar också ryktena om att han skulle lägga av som chefstränare för Finland.

Finland vann endast en match och förlorade fyra i VM-turneringen. I Finalnds avslutande match var Nya Zeeland bättre med siffrorna 67-65.

- Små saker avgjorde idag. Basketen är sådan att ett fel beslut av en spelare, coach eller domare kan avgöra, sade Dettmann till Yle efter matchen.

Som värst låg Finland under med 20 poäng i den tredje perioden mot Nya Zeeland. I slutsekunderna fick Finland chansen att utjämna men Petteri Koponens tvåpoängskast gick inte in i korgen.

- Vi hade alla chanser att vinna den här matchen. Jag tycker att det var jättefint att vi spelade upp oss till en sådan situation att vi kunde vinna den. Nästa gång vinner vi, sade Dettmann.

VM-upplevelsen gav mersmak

Takten i VM-turneringen var tuff. Finland spelade fem matcher på sex dagar. Den enda segern kom i den andra matchen mot Urkaina.

- Vi är allesammans trötta. Det har varit en tuff vecka för våra matcher kom tätare inpå varandra jämfört med de andra lagens matcher. Vi började sent den första dagen och avslutade tidigt den sista dagen. Vi har inte fått pusta ut ens i 24 timmar efter matcherna, konstaterade Dettmann.

Upplevelsen av att få spela i VM var den första för Finland. Drömmen att få fortsätta i åttondelsfinalerna i Barcelona gick inte i uppfyllelse. Nästa VM spelas först om fem år då lagmängden utökas från 24 till 32. För Finlands del är siktar ändå inställt på EM nästa år.

- Vi hade alla drömt om att få spela ännu i Barcelona. Jag tycker att vi hade varit värda det men så här går det ibland. Vi får åka hem och arbeta lite mera så att vi går vidare från gruppen nästa gång, sade Dettmann.

Dettmann dementerar ryktena

Det har gått rykten om att Henrik Dettmann skulle lägga av som chefstränare för Finland men de ryktena dementerar han resolut.

- Jag har ingen som helst avsikt att sluta som tränare för Finland. Det här är min livsstil och mitt jobb. Om någon hittar på ett ännu bättre jobb åt mig så kan jag ju försöka fundera på saken, avslutade Dettmann.