Hoppa till huvudinnehåll

Ett äventyrsprogram så som det skall se ut

Kallt och vått
Kallt och vått Kallt och vått Bild: Five Corners Production 6512 4001 000

Tom Nylund åker till flera platser i Norden och till Grönland i jakt på kalla och våta äventyr. Det utlovas strapatser, storslagen natur, oförglömliga upplevelser och väder som inte alltid visar sig från sin bästa sida. Ett äventyrsprogram så som det skall se ut.

Tom Nylund har försökt att resa till varma och soliga platser men snabbt märkt att det helt enkelt inte passar honom. När andra semestrar i södern så åker han hellre till Grönland för att paddla. I år har Tom Nylund rest runt omkring i Norden för inspelningarna av det nya äventyrsprogrammet Kallt & vått.

- Det här är ett äventyrsprogram så som jag tycker det skall se ut. Inte som man ser det i tidningarna där vädret alltid är bra och man går på fjälltur i shorts. Faktum är att hur mycket du läst på och kollat väderleksrapporter så kan vädret ställa till det. Vi har åkt ut med attityden att vädret kan vara dåligt. Ibland har vädret varit med oss men ännu oftare har det varit mot oss. Då är det bara att leva med det, berättar Nylund

Vi har åkt ut med attityden att vädret kan vara dåligt. Ibland har vädret varit med oss men ännu oftare har det varit mot oss.

Tuffa äventyr, sköna människor

Varje episod är ett eget äventyr. Det blir bl.a. skidäventyr i Kebnekaise Sverige, glaciäräventyr med övernattning på inlandsisen på Grönland, renracing i finska Lappland och fridykning på Island. Under sina resor sätter Tom sig själv i blöt och testar på nya utmaningar och aktiviteter. Han bekantar sig också med människorna som lever för utelivsaktiviteter och uteliv.

- Vi har träffat jättesköna människor, oftast ortsbor. Vissa har vi bestämt i förväg att vi skall träffa men så finns det också jättespännande människor som vi stött på längs vägen. De har ofta haft mycket att berätta. Sen har det också varit roligt att få tillbringa lite mer tid på varje ställe vi besökt. Det gör att också programmen känns som en resa som sträcker sig över flera dagar.

På Kebnekaise blåste det så att pulkorna rullade och sånt gör man inte för showens skull.

På gränsen till det farliga

De olika äventyren har Nylund långt fått välja själv. Främst utgående från tidigare erfarenheter. Vissa platser har han besökt tidigare medan vissa är nya erfarenheter. Norge har han besökt en hel del tidigare och på östra sidan av Grönland har han vid ett tillfälle kommit farligt nära isbjörnar. I Kallt och vått går resan därför till västra sidan där isbjörn inte är lika vanligt. Helt ofarligt har dock inte heller äventyren i programserien varit.

- Ibland har det varit på gränsen till det farliga trots att vi försökt ta realiteter i beaktande. På Kebnekaise blåste det så att pulkorna rullade och sånt gör man inte för showens skull. Vi har åtminstone inte behövt iscensätta grejer för att få det att hända och jag är jätteglad att vi lyckats fånga det på film också. Johannes Östergård som varit fotograf är van att filma bland annat snowboard och har jättebra öga för sånt, dessutom har vi har filmat en hel del med GoPro-kamera. Resultatet är att det blir väldigt äkta utan att kännas som reality-tv.

Serien bjuder vi sidan av äventyr också på en hel del fina vyer och personliga reflektioner kring upplevelserna.

- En utmärkt möjlighet att få följa med på kalla och våta äventyr i värmen i sitt eget hem, avslutar Nylund.


Orginaltitel: Kallt och vått
Serien sändes första gången i Yle Fem år 2014.
14 avsnitt

Produktion: Five Corners Production, 2014

Kylmää ja märkää yle.fi:ssä

Äventyren:
1. Renracingäventyret, Lankojärvi, Finland
2. Skidäventyret, Kebnekaise, Sverige
3. Iglooäventyret, Kiruna, Sverige
4. Off-pistäventyret, Pyhä, Finland
5. Glaciäräventyret, Kangerlussuaq, Grönland
6. Hundspannsäventyret, Kangerlussuaq, Grönland
7. Isklättringsäventyret, Pyhä, Finland
8. Fiskeäventyret, Lofoten, Norge
9. Fridykningsäventyret, Tingsvellir, Akureyri, Island
10. Grottäventyret, Reykjavik, Island
11. Paraglidingäventyret, Voss, Norge
12. Harpunfiskeäventyret, Reykjavik& Pargas, Island och Finland
13. Paddlingsäventyret, Hangö-Bengtskär, Finland
14. Best of Kallt&vått