Hoppa till huvudinnehåll

FN: Var tionde flicka sexuellt utnyttjad

ett litet barn bakom ett fönster i regn
ett litet barn bakom ett fönster i regn Bild: followtheseinstructions/Flickr mobbning,regn,barn som är ensamt

Var tionde flicka under 20 år i världen har utsatts för någon typ av sexuella övergrepp, och vart femte mordoffer är ett barn. Det visar en sammanställning som FN:s barnfond Unicef har gjort.

FN:s barnfond Unicef har gjort en sammanställning över data från 190 länder. Uppgifterna visar att barnen far illa på många sätt i många delar av världen.

Omkring 120 miljoner flickor under 20 år har blivit våldtagna eller tvingats till andra sexuella handlingar. Det är var tionde flicka i världen.

Utredningen visar också att en femtedel av alla mordoffer i världen är barn. År 2012 mördades 95 000 barn, de flesta av dem i Latinamerika och de karibiska länderna.

Samtidigt utsätts sex av tio barn i åldern två till fjorton år regelbundet för fysiskt våld av sina vårdnadshavare. Unicefs chef Anthony Lake säger att våldet mot barn sker i alla länder och inom alla religioner, samhällsklasser och etniska grupper.

- Det händer ofta på ställen där barnen borde kunna vara trygga; till exempel i hemmen eller i skolan, säger Anthony Lake.

Enligt FN är våld mot barn fortfarande socialt accepterat i en stor del av världens länder.