Hoppa till huvudinnehåll

Hoppet seglar igen

Galeasen Hoppet seglar igen.
Galeasen Hoppet seglar igen. Galeasen Hoppet seglar igen. Bild: Karl-Kristjan Nigesen galeasen hoppet

Hon är vacker, speciellt då hon sakta rör sig. Hon är smidig i solskenet och tar ruggigt väder med lugn. Jag talar om Galeasen Hoppet.

Grekiska arkipelagen

Just nu mår hon gott: i somras var hon moderfartyg då Teater Viirus startade en teaterodyssé seglandes rutten St.Petersburg-Hangö-Tallinn-Dagö-Ösel. I augusti sågs hon vid Södra kajen i samband med Helsingfors festspel. Allt detta som en del av det fleråriga Meeting The Odyssey-projektet där flere artister runtom Europa deltar. Hoppet seglar nästa sommar i västra Medelhavet, sommaren därpå i den Grekiska arkipelagen.

Transport av soldater

Så här var det sannerligen inte för 10 år sedan. Hoppet höll på att ruttna bort på Beckholmen i centrala Stockholm. Den estlandssvenska galeasen Hoppet byggdes ursprungligen år 1925 på Nuckö i västra Estland. Mycket snart såldes hon till Finland och gjorde tjänst som fraktfartyg längs sydkusten, men också för transport av soldater under andra världskriget.

Blek skugga av sitt forna jag

Flera av de samtida skutorna förstördes under den tiden, men Hoppet klarade sig. Den sista tiden som fraktfartyg hade Hoppet Saltvik på Åland som hemmahamn, under ledning av skepparen “Bergörs-Kalle” dvs Karl Johan Husell. I mitten av 60-talet inleddes Hoppets roll som fritidsbåt i Sverige. Ägarna byttes gång på gång. Vissa skötte underhållet bättre än andra. Slutligen var Hoppet bara en blek skugga av sitt forna jag.

Hoppet i sina mindre lysande dagar på land.
Hoppet i sina mindre lysande dagar på land. Bild: Sten Westerholm på land

Nu skall Hoppet renoveras

Hoppets framtid fick ändå en överraskande vändning. Birgit Eldh, som blev en av eldsjälarna i återbygget, stötte på Hoppet av en slump. Hon kände igen galeasen. Och visste dess ursprung. Hon var ett litet barn då hennes familj flydde från den Estlandssvenska kusten till Sverige under andra världskriget. Sedan kom Sten Westerholm, f.d. rektor för Svenska Folkhögskolan i Estland med i bilden. Han satte igång det konkreta arbetet för att renovera Hoppet. När sedan kanslichef Christoffer Grönholm på Svenska folkskolans vänner deltog i ivern och skaffade finansiering för arbetet, började det rulla på.

Byggas helt om

Hoppet visade sig ändå vara i så dåligt skick att förnyandet av lite bordläggning här och där helt enkelt inte räckte till. Hon fraktades från Stockholm till Kuggom Folkhögskola i Lovisa. Det visade sig att Hoppet i praktiken måste byggas helt om. På slutrakan av återbyggandet valde SFV:s styrelse ändå att sälja den nästan färdiga galeasen tillbaka till Estland.

Hoppet seglar igen

Sedan 2011 är Hopperts ägare den estniska träbåtsföreningen Vikan med Alar Schönberg i spetsen. Efter att i flera år ha satsat såväl fysiskt som mentalt på att återställa Hoppet till fartygets forna glans, var det med blandade känslor Sten Westerholm följde med när Hoppet sakta åkte iväg. Han menar ändå, att trots att drömmen om Hoppet som en seglande folkhögskola i Finland inte kunde förverkligas, så har en stor kulturgärning gjorts. Det viktigaste är att Hoppet seglar igen.

Text av Martin Ilmoni

Hoppet seglar igen sänds i Yle Fem: Fredag 5.9.2014 kl. 20.00 -20.30 repris på lördag 6.9 kl. 14.25 - 14.55