Hoppa till huvudinnehåll

Lönkan + Norsen har fått ett namn

norsen
Då två blir en - här ska norsen Bild: Yle/Helena von Alfthan norsen

Åsikterna var många, men nu står det klart vad skolan ska heta då Lönkan och Norsen slås samman. Utbildningsnämndens svenska sektion ska klubba igenom namnet nästa vecka.

Den nya skolan som bildas då Högstadieskolan Lönkan och Högstadieskolan Svenska normallyceum (ofta kallat "Norsen") slås samman ska heta Grundskolan Norsen. Det här namnet har utbildningsnämndens svenska sektion i sitt beslutsunderlag, som de ska ta ställning till på sitt möte torsdagen den 11 september.

Inget självklart namnval

En jury med representanter från båda skolorna hade satt upp tre namnförslag: Grundskolan Norsen, Unionsgatans skola och Svenska normallyceum. Majoriteten av juryn stödde förslaget Grundskolan Norsen, men då åsikterna pejlades i skolorna så var namnet inte någon höjdare. I Lönkan föreslog elevkårsstyrelsen namnet Unionsskolan, medan lärarkåren och direktion gillade Observatorieparkens skola bättre. I Svenska normallyceum vill de flesta behålla just det namnet, alltså Svenska normallyceum.

Det nya namnet motiveras med att skolan kommer att inhysas i Svenska normallyceums byggnad, och då är det på sin plats att skolans namn lever vidare, även om det är i skolans smeknamnsform.

Den sammanslagna skolan kommer att verka i skolhuset vid Unionsgatan, och sammanslagningen planeras bli av inför läsåret 2015-16 då byggnaden är renoverad.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen