Hoppa till huvudinnehåll

Mindre plast för en bättre värld

Bild: EPA/WU HONG miljöproblem

Facebooksidan Muoviton Syyskuu har fått stort genomslag och allt fler blir mer medvetna om sin egen plastkonsumtion. Idén kom från eldsjälen Fredrik Sirviö som tillsammans med sina vänner funderade på vad de kan göra för att dra sitt strå till stacken.

Vi grundade Muoviton Syyskuu på Facebook och det blev en succé. Vi hoppas att september månad ska vara en kickstart till en mer plastmedveten livsstil överlag.

- De började med att vi började tänka på vår egen användning av plast, vi började titta omkring oss på allt skräp som fanns överallt och tänka om vi det finns något vi kan göra åt det här. Det är helt otroligt hur allt packas i plast, hur mycket onödig plast som finns runt oss hela tiden. Vi grundade Muoviton Syyskuu på Facebook och det blev genast en succé. Vi hoppas att september månad ska vara en kickstart till en mer plastmedveten livsstil överlag.

- Vårt mål är att öppna människors ögon och kanske i ett större perspektiv börja en ny tid i Finland där vi tänker att det t.o.m. är lite pinsamt med onödiga plastkassar, att man hellre tar med sig sina egna, att man börjar tänka på ett nytt sätt. Vi har lyckats med att öppna människors ögon starta en diskussion. Det är otroligt fint att så många vill göra något åt saken.

Plastfri vardag

Tina Nyfors är miljö- och hållbarhetsvetare men även privat engagerad i hur man kan leva mer naturvänligt och genom sina dagliga val bidra till en bättre framtid. Tina har redan länge levt så plastfritt som möjligt och försökt hitta alternativa produkter. Hur svårt är det då att hålla sig ifrån plast?

- Det är ganska knepigt, plast finns mer eller mindre överallt så det är svårt att undvika helt men man kan alltid börja med små handlingar som inte kräver så stor ansträngning. Ett enkelt sätt är att reflektera över om man verkligen behöver skilda fruktpåsar till allt eller om man kan använda något annat. Jag har t.ex. sytt egna tygpåsar som jag gjort av halvgenomskinligt typ från loppis och tagit med till butiken. Många tänker att det är svårt att komma ihåg att ta med påsar men snart blir det en del av ens dagliga rutin. Istället för att automatiskt köpa en ny påse vid kassen kanske man tar en redan använd plast- eller tygpåse.

Tina Nyfors
Tina Nyfors försöker leva plastfritt Tina Nyfors Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth tina nyfors

Finns det någon situation där man inte kan leva utan plast?

- Ja, tyvärr ganska många. Det märker jag tydligt då jag för ut mina sopor. Jag sorterar aktivt men den absolut största andelen består av just plast så det ÄR svårt att undvika. Det är svårt att hitta plastfria produkter men de finns och man hittar nog smart förpackade produkter om man tar sig tiden att leta. Man behöver dock inte försöka göra allt på en gång utan börja med små val som att t.ex. inte ta fruktpåsar om det inte behövs och sedan gradvis ta i bruk så plastfria produkter som möjligt.

Plastfria skönhetsprodukter

Tina har strävat till att leva så plastfritt som möjligt även då plasten kommer i en mindre synlig variant, som schampo och andra skönhetsprodukter. No poo-trenden är en rörelse där man försöker komma bort från konstgjorda ämnen överlag och använda produkter som är snällare både mot en själv och miljön. Ett av sätten att tvätta håret om man inte vill använda traditionellt schampo är soda.

Det finns så många olika ämnen i skönhetsprodukter som vi vanliga konsumenter inte känner till så min tumregel brukar vara att om jag kan äta det är det knappast skadligt för hår eller hud heller.

- Ta en tesked soda och späd ut det med lite vatten i en kopp och använd som vanligt schampo som du sedan sköljer ur helt som vanligt. Sedan kan man i några liter kallt vatten lägga några teskedar citronsaft och skölja med det, det neutraliserar PH-värdet. Jag tycker att det funkar bra. Håret blir ibland kanske lite torrt men då kan man göra en naturvänlig hårinpackning.

- Jag har också gjort en egen fuktighetskräm på kokosfett, olivolja och några droppar citrondoftande olja. Det finns så många olika ämnen i skönhetsprodukter som vi vanliga konsumenter inte känner till så min tumregel brukar vara att om jag kan äta det är det knappast skadligt för hår eller hud heller.

Tina Nyfors gästade Lördax-studion 6 september. För mer info om naturliga skönhetsprodukter, besök nopoo.se.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje