Hoppa till huvudinnehåll

Uruguay vill ha en till finländsk fabrik

Stoa Ensos masafabrik i Uruguay.
Stoa Ensos massafabrik i Uruguay väntas öppna på måndag. Stoa Ensos masafabrik i Uruguay. Bild: EPA/IVAN FRANCO montes del plata

Uruguays president José Mujica kommer i september till Finland för att förhandla om en tredje finsk massafabrik. Sedan mitten av 2000-talet har finländska företag byggt två massafabriker i Uruguay.

Uruguays presidentkansli meddelade i slutet av augusti om presidentens besök i Finland. Beskedet om förhandlingsresan kom efter att medier i Uruguay länge spekulerat om finländska företags intresse av att investera i nya anläggningar i Uruguay.

Den vanligaste tippningen har varit att det är UPM som vill bygga en ny fabrik.

Uruguays president José Mujica
Uruguays president José Mujica. Uruguays president José Mujica Bild: EPA/IVAN FRANCO josé mujica

Stora konflikter kring fabrikerna

Den första finländska fabriken i Uruguay byggdes av företaget Metsä Botnia och har varit i bruk sedan år 2007. Fabriken byggdes vid gränsen till Argentina, i Fray Bentos vid Uruguayfloden, och förorsakade en tvist mellan länderna eftersom Argentina ansåg att bygget bröt mot ett gammalt avtal.

Motsättningarna var så stora att det till och med har förekommit uppgifter om ett stundande krig mellan länderna. Tvisten löstes till Uruguays fördel i den Internationella domstolen i Haag år 2010, efter en fyra år lång process.

Då fabriken togs i bruk möttes den också av protester från lokalbefolkningen eftersom den ansågs hota miljön. Sedan dess har fabriken flera gånger beviljats tillstånd för att öka sin produktion, vilket har gett upphov till nya protester. Den ökade produktionen har också lett till att Argentina ännu en gång hotar att ställa Uruguay inför rätta i Haag. I dag ägs fabriken av UPM.

Den andra fabriken, som ägs av Stora Enso och det chilenska bolaget Auracon, väntas köra igång sin produktion på måndag. Fabriken skulle enligt de ursprungliga planerna ha stått klar redan i slutet av 2013. Fördröjningen har lett till en konflikt mellan Stora Enso och en österrikisk leverantör som kräver runt 200 miljoner euro av bolaget.

Läs också:
UPM:s fabrik i Uruguay fick klartecken av domstol
Stora Enso fick miljötillstånd i Uruguay
US: Massafabrik höll på att utlösa krig
Stor demonstration mot massafabrik