Hoppa till huvudinnehåll

Nya bevis för vikingsamhälle i Saltvik

Fornfynd från vikingatiden
Det här fyndet gjordes i våras Fornfynd från vikingatiden Bild: Museibyrån/Ålands landskapsregering fornfynd från vikingatiden

På Åland hittar man allt fler bevis på att det verkligen funnits en viktig vikingaboplats i Saltvik. Vid den senaste veckans utgrävningar hittade arkeologer vad de tror är stolphålen till den stora hallbyggnad som vikingarna använde för fester och ceremonier, skriver tidningen Nya Åland.

Stolphålen är cirka en meter i diameter, och de höll upp konstruktionen till hallen. Det finns också tecken på att hallen har brunnit ner, säger projektledare Kristin Ilves.

- Vi har hittat en förslaggad lerkliningsbit, säger Ilves. Det verkar som om hallen brunnit ner. Vikingarna brukade tända eld på huset när de drog vidare, säger hon.

Satellitbilder som tidigare har tagits av Kvarnbo i Saltvik tyder också på att där stått en stor hall på 40 x 12 meter under vikingatiden.

I maj påträffade arkeologerna likaså intressanta fynd från yngre järnåldern i Saltvik, bland annat smycken i brons och silver. Bland smyckena finns ett spänne med rovfågelsmotiv. Sådana spännen har man tidigare bland annat hittat i Birka, som var ett vikingasamhälle vid Mälaren, och som anlades i slutet av 700-talet.

Sammantaget tyder detta på att det fanns en elitmiljö för vikingarna i Saltvik med paralleller till Birka.

  • Quiz: Känner du igen Finlands invasiva arter?

    Testa dina kunskaper i vårt bildquiz!

    Invasiva främmande arter är växter och djur som människan har fört in till områden där arten inte naturligt är utbredd, och som utgör ett hot mot den biologiska mångfalden. Känner du igen de här invasiva arterna som förekommer i Finland?

  • Fjärde raka för Cocks – vann baltiska ligan efter finalrysare

    Cocks besegrade ukrainska Zaporozhyes i finalen.

    Cocks är fortfarande herren på täppan i den baltiska handbollsligan. Riihimäkiklubben vann den internationella ligan för fjärde året i svit genom att besegra ukrainska ZTR Zaporozhyes med 23–22 i finalen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes