Hoppa till huvudinnehåll

Värnplikt gör Finlands försvar billigt

Beväringar marscherar
Beväringar på marsch Beväringar marscherar Bild: Yle/Kerstin Kronvall värnplikt

Finland är det enda nordiska land där alla värnpliktiga män kallas till militärtjänst. Värnpliktssystemet verkar spara pengar, Finland använder nämligen mindre summor på sin försvarsmakt än de andra nordiska länderna.

Försvar så in i Norden

Danmark
Försvarsbudget 4,51 miljarder US dollar
Krigstida manskap 17 200 yrkesmilitärer + 53 500 ur reserven

Finland
Försvarsbudget 3,81 miljarder US dollar
Krigstida manskap 230 000

Norge
Försvarsbudget 7,53 miljarder US dollar
Krigstida manskap 26 000 yrkesmilitärer + 46 000 ur reserven

Sverige
Försvarsbudget 6,63 miljarder US dollar
Krigstida manskap 28 000 yrkesmilitärer + 22 000 i Hemvärnet

Källa: The Military Balance 2014

Det nordiska försvarssamarbetet påverkas överraskande lite av att länderna har olika system. Det finns vissa vapen som bara får hanteras av sådana som har en yrkesutbildning men också värnpliktiga med kort utbildning kan sköta de flesta uppgifterna och hantera de flesta vapnen inom försvaret.

En fördel med allmän värnplikt är att man får in människor med olika utbildning och olika kunskaper i försvaret.

Krigstida beredskap i Norden 2014, bild för Spotlight
Krigstida beredskap i Norden 2014, bild för Spotlight Bild: Yle/Kerstin Kronvall krigstida beredskap i norden 2014

Olika lösningar

I Norge och Danmark har man allmän värnplikt, alldeles som i Finland, men det är bara en liten del av de värnpliktiga som behövs i militärtjänst. Sverige har lagt hela värnpliktssystemet på is.

Island har överhuvudtaget ingen försvarsmakt.

Norge och Danmark bygger sitt försvar på yrkesmilitärer i samarbete med värnpliktiga. De anställda är där färre än de värnpliktiga medan man Sveriges försvar är uppbyggt av en stor grupp yrkesmilitärer och en något mindre grupp inom Hemvärnet.

Finland skiljer sig från de andra länderna genom att försvaret bygger på en stor reserv av värnpliktiga som har gjort militärtjänst. Om det blir krig ska Finland kunna mobilisera 230 000 soldater.
För att en militär som bygger på värnplikt verkligen ska vara effektiv i en krigssituation måste den vara välskolad. I Finland har man radikalt minskat antalet reservövningar och många anser att försvaret därför inte skulle klara en verklig situation särskilt bra.

Försvaret är dyrt överallt

Det finns stora skillnader mellan de nordiska ländernas satsningar på försvaret. Då det gäller Sverige ser man tydligt att yrkesmilitär kostar en hel del men också att det kostar att satsa på högteknologi. En delförklaring till att Norges försvarsutgifter blir så höga är att landet har så stora havsområden att försvara.

Även om försvarsutgifterna är stora handlar det om en knapphetens politik och alla länder måste spara. Det är en av orsakerna till att man i alla nordiska länder är mycket intresserade av att samarbeta inom Norden. Man räknar med att få ut praktisk nytta även om man inte kan spara pengar.

På tisdag handlar Spotlight om det nordiska försvarssamarbetet, Yle Fem 9.9.2014 kl 20.00.

 • Förändrade matvanor belastar Kina

  Kina har gått om USA i antalet barn med övervikt.

  För bara ett par decennier sedan såg man sällan feta barn i Kina, men nu visar en ny undersökning att mer än 15 miljoner barn i dag är överviktiga. Utvecklingen anses ha varit skrämmande snabb.

 • O.J. Simpson friges villkorligt

  Sammanlagt har Simpson suttit nästan nio år i fängelse.

  Den före detta amerikanska fotbollsspelaren O.J. Simpson kommer att friges villkorligt, enligt en frigivningsnämnd i USA. Simpson dömdes år 2008 till fängelse för beväpnat rån.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle

 • Hög tröskel för polisen att ta till maktmedel

  Johan Boucht, professor i straffrätt, om polisiärt våld.

  Polisen i Finland använder maktmedel med omdöme. Men då det sker kan agerandet tolkas utgående från två olika lagstiftningar, säger Vasabon Johan Boucht som är professor i straffrätt vid Oslo universitet. Hans doktoravhandling om polisiär våldsanvändning kom nu ut i nyupplaga.

 • Yttrandefrihet på jobbet - vet du vad du får säga?

  Vad får man som anställd skriva på sociala medier?

  Här i dagarna kunde vi läsa att Karleby kommun fick skarp kritik från sina anställda för de strikta direktiv som kommunen hade satt vad gäller de anställdas bruk av sociala medier både under och efter arbetstid. Men vad säger lagen om den här typen av frågor? Får man som anställd göra och skriva vad som helst på sociala medier?

 • Drömmen om en vägg med kungliga assietter

  Journalisten Linda Forth brinner för svenska kungligheter.

  En saga i nutid med prinsar och prinsessor, vackra klänningar och en lyxkantad vardag. En institution som i sig känns omotiverad, men stjärnglans och spänning som upplevs desto större. Linda Forth har ett brinnande intresse för svenska kungligheter.

 • Tolv år i Kenya berikade livet

  Familjen Dahlbacka är hemma igen efter missionsuppdrag.

  Egentligen ville Anna Dahlbacka åka till ett annat land. Annas släktingar hade varit i Kenya, och själv hade hon sett fram emot att åka någon annanstans. Ett lockande projekt fick ändå paret att åka iväg för tolv år sedan. Anna skulle jobba med skriftspråksutveckling och Magnus skulle översätta Nya Testamentet.

 • Eftersnack frågar: Börjar du vara utvilad?

  Du har säkert sovit gott hela sommaren! Eller?

  För många är sommaren tiden då man sover ut och får ny energi. Men för andra blir de ljusa nätterna och, paradoxalt nog, stressen över att ta det lugnt bara ett störande moment. Till vilkendera gruppen hör du?

 • Sex säljer inte - avskräcker snarare

  Lättklädda människor i reklam lyckas inte sälja en produkt.

  En analys av tiotals undersökningar visar att olika försök att sälja produkter genom erotisk reklam motverkar sitt syfte.

 • Säkerhet vid festivaler består av många delar

  Information till alla viktigt för lyckad festival.

  Det är sommar och högtid för festivaler. För att göra festivalbesöket till en bra och säker upplevelse för besökarna krävs stora förberedelser, pappersarbete och riskanalyser.

 • Din längd avslöjar osteoporos

  Har du blivit kortare? Det kan vara osteoporos.

  Vi har ofta en uppfattning om att vår vuxenlängd inte förändras med åren. Vi blir dock lite kortare med åldern och om det skiljer fem centimeter eller mer från vår tidigare vuxenlängd så finns det risk för osteoporos.