Hoppa till huvudinnehåll

Folktinget: Ingen oro för skolsvenskan

Markus Österlund poserar i en korridor.
Markus Österlund Markus Österlund poserar i en korridor. Bild: YLE/Ted Urho Markus Österlund,folktingssekreterare

Föreningen Vapaa kielivalintas kampanj mot skolsvenskan är beklämmande. Det blir ändå ingen motkampanj, säger folktingssekreterare Markus Österlund. Med kampanjsloganen "Suvaitsevampi Suomi - pakko pois" ("Ett tolerantare Finland - bort med tvånget") samlar föreningen in pengar för att kunna sprida information om fritt språkval i skolorna.

- Vi lever i ett fritt land där det är fritt fram att kampanjera, men det är beklämmande framför allt med tanke på sloganen de valt, säger Österlund.

Österlund påpekar att en minskning av svenskundervisning inte tidigare heller lett till att elever istället lär sig andra språk, vilket föreningen i sin kampanj hävdar.

- Kontentan av kampanjen är att Finland blir tolerantare om man läser färre språk.

Skolsvenskan består

Det medborgarinitiativ, som Vapaa kielivalinta står bakom, som vill slopa den obligatoriska skolsvenskan behandlas som bäst i riksdagen. Österlund tror inte att skolsvenskan är hotad i det här läget.

- Vapaa kielivalinta säger att människor ska lära sig språk som de har mera nytta av och faktum är att Finland fortfarande är ett land i Norden. Finland har allt mera handel i Sverige och allt flera företag samägs i Finland och Sverige. Det finns idag dessutom en brist på svenskspråkiga i företag. Så om man vill ha nytta av sina språkkunskaper så ska man alltså lära sig svenska, säger Österlund.

Läs också: Kampanj i bussar, tidningar och radio mot skolsvenskan

Läs också