Hoppa till huvudinnehåll

Haglund: Beslut om garnisoner omprövas inte

Carl haglund
Carl Haglund försvarar beslutet om att lägga ner garnisoner. Carl haglund Bild: Yle carl haglund

Försvarsutskottets ordförande Jussi Niinistö (Sannf) föreslog i en intervju med MTV3 i söndags att besluten om att lägga ner sex garnisoner borde omprövas. Försvarsminister Carl Haglund (Sfp) dömer i en intervju med Keskisuomalainen ut förslaget.

Enligt Jussi Niinistö skulle till exempel Norra Karelens brigad inte ha lagts ner i det nuvarande politiska läget. Till MTV3 sade han att besluten om brigaderna kommer att tas upp till diskussion igen om Sannfinländarna är med i nästa regering.

Haglund kommenterade att beslutet om nedläggningarna var svårt, men nödvändigt. Enligt honom skulle Finlands försvarsförmåga inte öka av att man öppnade nedlagda garnisoner på nytt.

- Garnisonerna är framför allt utbildningsenheter i fredstid, och att öppna dem på nytt ökar inte vårt lands försvarsförmåga. Med tanke på eventuella hot måste Finland hålla fast vid sin försvarsförmåga, vilket förutsätter extrafinansiering för inköp av material, sade Haglund i intervjun.

Läs också