Hoppa till huvudinnehåll

Ingemo Lindroos: Sverigedemokraterna mot resten i svenska valet

Ingemo Lindroos är redaktör på Yle
Ingemo Lindroos är redaktör på Yle Bild: Yle ingemo lindroos

"Äntligen är han här!" står det på valaffischerna med Jimmie Åkesson på torget i Eskilstuna, när Yle följer med Åkessons valturné inför svenska valet på söndag. Det spelas schlager och det bärs fram enorma pappdockor och stämningen är förväntansfull. Men den är också avvaktande och det tar inte länge förrän motdemonstranterna finns där med plakat och slagord som "Inga rasister på våra gator!".


Det som slår en när man följer med Sverigedemokraterna i den svenska valrörelsen är de andra partiernas och mediernas totala avståndstagande till Sd. Trots att Sverigedemokraterna är ett riksdagsparti och ser ut att samla omkring en tiondel av rösterna i det svenska valet på söndag, så är kritiken mot partiet väldigt frän. När Sannfinländarnas Timo Soini på hemmaplan i Finland kan beskrivas i medier som en "bra jätkä" som levererar både vitsar och politiska oneliners, så kallas Sverigedemokraterna för det bruna partiet som för en avskyvärd politik.

Skillnaden kan bero dels på en annan samhällskultur i Sverige, som har en tradition av att agera som världens samvete och en jämlikhetsideologi som sitter hårt i grundvalarna. Vill man se avigsidan av den här solidaritetstanken så handlar det kanske också om en rädsla hos både andra politiker och medier att på allvar ta debatten om integrationen och gå i diskussion med Sverigedemokraterna. Men den hårda kritiken mot Sd har givetvis också att göra med en annorlunda bakgrund hos Sverigedemokraterna, som har haft sina rötter i bland annat nazistiska rörelser.

Och trots att Sd under åren har försökt tvätta bort rasismstämpeln, så dyker det med jämna mellanrum upp skandaler där den ena eller andra Sd-politikern har gjort sig skyldig till rasistiska uttalanden eller andra typer av angrepp som går över gränsen. Senast i fredags meddelade en av partiets kandidater i Halmstad att hon avsäger sig sin kandidatur, eftersom det samma dag hade publicerats bilder där hon poserar i en armbindel med hakkors.

Och trots det tydliga avståndstagandet från medierna överlag, som ibland ser ut som en slags antikampanj eller bojkott gentemot Sd (med undantag för tv-debatterna, där Sd deltar som riksdagsparti), så finns det en oro för att man inte är tillräckligt kritisk mot partiet. Chefredaktören för DN Peter Wolodarski skriver att "Med Sverigdemokraterna löper vi ständigt risken att sluta reagera mot ord och idéer som är hämtade ur en annan, mörkare tid." Wolodarski hänvisar till händelser som den ovan med hakkorset och säger att man borde kräva ett större ansvar av partiledningen: fler krav på uteslutning av medlemmar eller krav på avgång inom partiledningen.

Sd har i år reagerat på debatten genom att publicera en valfilm, där två lokala Sd-aktiva med invandrarbakgrund talar om rasism. De säger bland annat "Att värna om vårt land, vår kultur, vår historia. Är inte rasism. Inte heller är viljan att stoppa hedersvåld, tiggeri och människohandel rasism. Det är omtanke och medmänsklighet. Låt inte samtalet och debatten tystas av fega makthavare och åsiktspoliser som missbrukar ordet." Det är ett försök att tvätta bort rasismstämpeln och det kanske går hem hos någon, som överväger att rösta på partiet. Skillnaden är stor till valfilmen som Sveriges TV4 stoppade i valet för fyra år sedan. Den visade en äldre kvinna med rollator och en grupp kvinnor i burka som kör barnvagnar. Målet är att nå först till invandringsbromsen och inte pensionsbromsen. Meningen var, enligt Sd att visa att man genom att minska invandringen kunde finansiera skattesänkning för pensionärer. I tilltalet har det alltså skett en förändring, åtminstone om man ser till den officiella pr-linjen inom partiet.

Med mina finländska ögon förvånas jag alltjämt över det totala avståndstagandet till riksdagspartiet Sverigedemokraterna (dämed inte sagt att det inte är berättigat), som är flera grader hårdare än granskningen av den främlingsfientliga falangen inom Sannfinländarna. Och medan jag förvånas av bojkotten av Sd så oroas mina svenska kollegor i sin tur över att de inte är tillräckligt kritiska mot partiet.

Partiet kommer hursomhelst att höra till valets vinnare. Båda blocken har meddelat att de inte kommer att samarbeta med Sd i riksdagen, medan Sd hoppas få en vågmästarroll och den vägen få sin vilja igenom i vissa frågor.

Trots att en del av partiet anstränger sig för att vara rumsrent, så kan jag ändå se att det finns en poäng med att de invandrare som dagligen känner sig smutskastade av sverigedemokratisk retorik, får stöd av ledande politiker och ledarskribenter, som visar på att främlingsfientlighet inte ska ha en plats i det svenska samhället.

Läs också