Hoppa till huvudinnehåll

Jan-Erik och Li Andersson talar om papparollen

Den åttaåriga Li Andersson och hennes pappa, konstnären Jan-Erik Andersson, samtalar i Villa Wasa 1995 om papparollen. Li säger rakt ut vad hon anser om att pappa kastat ut tv:n och målar fingrarna i glada färger.

Fars dag närmar sig och i Villa Wasa träffar redaktör Johanna Blom en rolig pappa och hans ännu roligare dotter. Det är konstnären Jan-Erik Andersson och dottern Li Andersson. Tack vare Johanna Bloms journalistiska förmåga att ställa de rätta frågorna får hon fram Li Anderssons kloka och finurliga kommentarer.

Jan-Erik Andersson har skiljt sig och slutat med all alkohol.

För förut jobbade han hela nätterna, och drack samtidigt och var så sur på dagarna, påpekar åttaåriga Li Andersson.

Li säger rakt ut att pappa träffar hon inte så ofta och när man är hos pappa sitter man mest framför datorn.Dessutom är det otroligt genant när han målar sina fingrar i starka färger.

– Men god mat lagar jag väl ändå, undrar Jan-Erik Andersson, lite roat men också nervöst.

Fem år senare träffar vi Jan-Erik Andersson, som börjat drömma om ett fantasifullt hus. Han berättar om sitt konstnärskap och familjelivet.

Genom en pigg och rolig tonårig Li Andersson får vi se deras familjeförhållanden. Li är skarp och smart, men man ser också kärleken mellan pappa och dotter. Och tanken på Lövhuset har börjat gro i Jan-Erik Anderssons huvud.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.