Hoppa till huvudinnehåll

Pojo upplever en renässans

Anne Koivuporras talar om Pojo med stolthet i rösten.
Anne Koivuporras talar om Pojo med stolthet i rösten. Anne Koivuporras talar om Pojo med stolthet i rösten. Bild: Yle / Jonas Sundström anne koivuporras,Pojo, Raseborg


Då företaget Delitukku öppnades i det gamla köpcentrumet i Pojo kyrkby myntade man uttrycket ”värt omvägen”. Har det varit värt omvägen?

Nästan tre månader senare är det betydligt flera bilar parkerade på det stora parkeringsområdet mitt i kyrkbyn. Kommersen verkar vara i full gång och Pojoborna är nöjda.

- Före det här var det mycket lugnt. Ibland vill vi gå på restaurang eller på kafé med familjen, men det har varit svårt. En bensinmackskultur har dominerat i Raseborg. Alla sitter i Shell i Pojo eller i ABC i Karis. Det här är ett bra alternativ för en barnfamilj, säger Janis Kirpitis.

Janis Kirpitis och hans dotter i Pojo
Janis Kirpitis undviker gärna kaffet på bensinmackar. Janis Kirpitis och hans dotter i Pojo Bild: Yle / Jonas Sundström janis kirpitis,Pojo, Raseborg

Skönt med liv

Fadern till matmarknaden, Jan Westman, medger att det har varit fullt upp de senaste månaderna.

Jan Westman
Jan Westman vill också erbjuda självbakat bröd i butiken. Jan Westman Bild: Yle/ Maria Wasström delitukku

- Vi har haft ruljangs och sommaren har gått fort. Det har gått riktigt bra trots att vi hela tiden har utmaningar och det är ett koncept vi inte provat på tidigare, men vi har faktiskt tacksamma kunder. De är nöjda och uppskattar det här.

En som uppskattar mera liv i byn är Anne Koivuporras.

- Nu ser man folk här, tidigare var det tyst. Jag tycker det är skönt, det har blivit liv i byn på ett helt annat sätt, säger hon och tror att uppsvinget kan stärka Pojobornas självförtroende.

- Jag tror nog det. Det händer något här. Hej, vi här i Pojo har något nytt som också andra vill komma och se på. Och jag hoppas man fortsätter med fyrverkeriet på nyårsaftonen. Alla känner oss för det, tusentals människor kommer hit då, säger Koivuporras.

Hur ser företagaren Jan Westman på saken, upplever Pojo en renässans?

Delitukku verkar i den gamla K-marketfastigheten.
Delitukku verkar i den gamla K-marketfastigheten. Bild: Yle/Tove Virta Pojo, Raseborg,delitukku

- Halva byn är fylld med bilar tack vare det här, men jag vill påpeka att det här är inte endast min förtjänst. Vi har blombutiken bredvid oss och i huset ordnas evenemang. Det är inte jag ensam som gjort det här, säger en ödmjuk köpman.

Investering i framtiden

Det återstår att se om den nya glansperioden fortsätter. Pojos tidigare kommundirektör Gretel Johansson önskar att den engagerar flera.

- Jag hoppas det här lockar nya människor med nya idéer som vågar och kan delta i den här utvecklingen. Här finns tomma utrymmen som går att använda, till exempel Aktia-bankens tomma lokal.

Även lite utanför Pojo kyrkby händer det. Johansson nämner bland annat bageriet Backers Bakers som tagit över tomma utrymmen i Bollsta.

- Det är också en bra investering i Pojos framtid.

Inte endast företag

Förutom företag i Pojo, finns det ett antal aktiva föreningar berättar Johansson och passar på att hylla dem.

Gretel Johansson
Gretel Johansson är tidigare kommundirektör i Pojo. Gretel Johansson Bild: Yle / Jonas Sundström dagaparken,Pojo, Raseborg

- Det finns många föreningar som sätter sig själva i blöt för att det ska finnas något här. Pojo FBK har en av de bästa och största ungdomsavdelningarna i Västnyland. De är så duktiga, visst är det fint.

Även om Janis Kirpitis är nöjd och trivs i Pojo efterlyser han flera kulturevenemang till byn.

- Jag hoppas att det skulle ordnas några kulturevenemang på sommaren. Tidigare hade vi Faces, så någon konsert skulle vara bra. Det räcker inte med ett lopptorg, det är inte kultur, småskrattar Kirpitis.