Hoppa till huvudinnehåll

Bilhandeln i ett brytningsskede

Guy Sjöberg från Ekenä bilhus
Guy Sjöberg från Ekenä bilhus i Horsbäck. Guy Sjöberg från Ekenä bilhus Bild: Yle / Tove Virta autotalo lohja

Bilbranschens centralförbund förutspår att bilhandlarna blir färre de kommande åren på grund av den långa lågkonjunkturen. I Horsbäck i Raseborg verkar bilhandeln ändå gå mot det bättre.

Guy Sjöberg är försäljningschef på Ekenäs bilhus som säljer Volkswagen-bilar i Horsbäck. Trots dystra utsikter tycker han inte att det är svårare att sälja nya bilar i år än tidigare, tvärtom.

- Det skrivs mycket om de dåliga tiderna, men det har blivit bättre nu jämfört med ifjol. Det finns ganska dåligt med jobb här också, så det märks förstås, men försäljningen har repat sig lite.

Branschstatistiken ger en mörkare bild av läget. Bilbranschens centralförbund uppskattar att försäljningen av nya bilar har redan i sex års tid varit svag på grund av lågkonjunkturen. Enligt Yles finska nyheter har de här sex åren lett till att 240 000 nya bilar inte hittat en ägare och samlar i stället damm i ett bilhus. Det betyder i sin tur att den finska bilparken föråldras. Medelåldern för bilar i Finland är 13 år.

- Bilparken borde förnyas. Det är säkrare bilar med mindre utsläpp, säger Sjöberg.

Vad går det att göra åt saken? Hur kunde man vända på den negativa trenden?

- Marknadssituationen borde ändras i hela landet. Man borde få igång marknaden igen, säger han och syftar inte på den kommande höstmarknaden i Ekenäs.

Sjöberg säger att kunder gärna söker och köper begagnade bilar under 10 000 euro och två, tre år gamla bilar som är lite medkörda. Den magiska gränsen är 100 000 kilometer.

Nätet revolutionerar försäljningen

Det är inte endast det trängda marknadsläget som påverkar bilförsäljningen. Webben har ändrat på kundernas beteende. Många letar i dag efter sin bil på nätet.

- Det kommer förfrågningar på e-posten och de som kommer på plats för att se på en bil vet redan vad de vill ha. Det gäller både nya och begagnade bilar. Man provkör inte heller på samma sätt när man redan vet vad man vill ha.

Då information om bilar är så tillgängligt på nätet kan en bra bil locka till sig potentiella köpare från hela landet.

- Det kommer frågor från hela landet. Det är positivt för oss.

Elbil är framtidens bil

En annan trend inom bilbranschen är el- och hybridbilar.

- De är ganska starkt på kommande, säger Sjöberg även om Ekenäs bilhus inte ännu sålt en elbil.

Se hur det gick när redaktör Virta provkörde en elbil tidigare i år. Hade den tillräckligt med fräs under motorhuven?

Med hjälpv av bilmaskinen på Yles finska sidor kan du kolla hur många som kör en äldre eller yngre bil än din.