Hoppa till huvudinnehåll

Med blicken på flyttfåglarna

Över 200 miljoner fåglar flyttar från Finland varje höst, och återvänder på våren. Fåglarna flyger tusentals kilometer och vilar bara på vissa utvalda ställen.

På Signhildsskär i Ålands hav kan man se många flyttfåglar. Fåglar flyttar gärna där havet är som smalast. Där flockas sjöfåglar och också sällsynta fågelarter syns då fågelsträcken drar över ön.

Ålands fågelskyddsförening upprätthåller en fågelobservationsstation på Signhildsskär. Stationen har fungerat sedan 1913 och är därmed en av Europas äldsta. Jens Harberg berättar om ringmärkning, fågeltaxering och sträckobservationer.

Man undersöker även häckning, parasitologisk forskning och hälsotillstånd. Ringmärkarna ringmärker upp till 8000 fåglar per år, genom att fånga fåglarna. Karinainen är professionell ringmärkare som vistats två månader i total ensamhet. Han ser ingen annan människa än sjöbevakningen som kommer med mat och post.

I slutet av oktober på Signhildsskär är de stora fågelsträcken över, men fåglar finns det ändå: siskor, domherrar och sidensvansar. Vi får följa med ringmärkning av pärlugglor. Hornugglan kommer kameran inte så nära.

Man räknar med att över 200 miljoner fåglar flyttar från Finland varje höst. De flyger 1000-tals kilometer och vilar bara på vissa ställen. Fåglarnas rastställen måste bibehållas. Tv-nytt följer med ringduvornas flytt från Porkala udd. Amatörornitologerna är oftast män.

Flyttsträcken med flyttfåglar kan numera följas med satellitsändare och Google Earth. Men utgör flyttfåglarna en säkerhetsrisk? Stora flockar med över 1000 vitkindade gäss kan störa flygtrafiken.

Text: Ida Fellman

Skärgårdsliv

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Många faror på skolvägen

  Hur tar man sig till skolan?

  Hur tar man sig till skolan; till fots, med cykel, båt eller buss? När nya förorter byggs glömmer man skolbarnen.

 • Sursik skola 1975 – teori och praktik i grundskolan

  Elever och lärare om sin skola.

  På 1970-talet övergick de flesta skolor till att bli grundskolor. Redaktörerna Joan Harms och Birger Thölix besöker Sursik skola i Bennäs, Österbotten för att bekanta sig med teori och praktik i grundskolan.

 • Skolmaten genom flera decennier

  Finland ger skolbarnen varm mat.

  Finland hör till de få länder i världen som bjuder varm mat åt sina skolbarn. Men problem kan uppstå med näringsinnehåll , krångel, för lite eller för mycket mat.

 • En dag i högstadiet 1981

  Hur ser en idealskola och en bra lärare ut?

  Hur ser en idealskola och en bra lärare ut? Och vad gjorde man 1981 för att förbättra trivseln i högstadiet? Gör en tidsresa till högstadierna i Mattliden, Kimito, Tenala, Borgå, Jakobstad och Karleby.

Nyligen publicerat - Arkivet