Hoppa till huvudinnehåll

Med blicken på flyttfåglarna

Över 200 miljoner fåglar flyttar från Finland varje höst, och återvänder på våren. Fåglarna flyger tusentals kilometer och vilar bara på vissa utvalda ställen.

På Signhildsskär i Ålands hav kan man se många flyttfåglar. Fåglar flyttar gärna där havet är som smalast. Där flockas sjöfåglar och också sällsynta fågelarter syns då fågelsträcken drar över ön.

Ålands fågelskyddsförening upprätthåller en fågelobservationsstation på Signhildsskär. Stationen har fungerat sedan 1913 och är därmed en av Europas äldsta. Jens Harberg berättar om ringmärkning, fågeltaxering och sträckobservationer.

Man undersöker även häckning, parasitologisk forskning och hälsotillstånd. Ringmärkarna ringmärker upp till 8000 fåglar per år, genom att fånga fåglarna. Karinainen är professionell ringmärkare som vistats två månader i total ensamhet. Han ser ingen annan människa än sjöbevakningen som kommer med mat och post.

I slutet av oktober på Signhildsskär är de stora fågelsträcken över, men fåglar finns det ändå: siskor, domherrar och sidensvansar. Vi får följa med ringmärkning av pärlugglor. Hornugglan kommer kameran inte så nära.

Man räknar med att över 200 miljoner fåglar flyttar från Finland varje höst. De flyger 1000-tals kilometer och vilar bara på vissa ställen. Fåglarnas rastställen måste bibehållas. Tv-nytt följer med ringduvornas flytt från Porkala udd. Amatörornitologerna är oftast män.

Flyttsträcken med flyttfåglar kan numera följas med satellitsändare och Google Earth. Men utgör flyttfåglarna en säkerhetsrisk? Stora flockar med över 1000 vitkindade gäss kan störa flygtrafiken.

Text: Ida Fellman

Skärgårdsliv

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Fågelholksauktion i Borgå 1965

  Borgånejdens fågelförening säljer holkar för olika fåglar.

  Rundradions nyhetsredaktion besöker Borgå 1965. Borgånejdens fågelförening informerar och säljer fågelholkar.

 • Att lappa en punktering och putsa cykeln

  -Inte det minsta svårt, enligt reparatör Åke Wiberg.

  Att lappa ett punkterat cykeldäck är inte det minsta svårt enligt reparatör Åke Wiberg. Och på hösten skall man putsa och ta hand om sin cykel så att man inte på våren hittar ett rostigt vrak.

 • Råd och tips kring motorcykeln

  En vintrig dag i mars träffar vi ett gäng motorcyklister.

  En vintrig dag i mars träffar Carl Mesterton ett gäng motorcykelentusiaster och en konstapel för att få råd om hur man tar i bruk sin motorcykeln på våren.

 • Direktörer för Rundradion: från J. V. Vakio till Lauri Kivinen

  Samhället och den rådande politiken styrde direktörsvalen.

  Under sina livskraftiga decennier har Rundradion/Yle styrts av tolv män och en kvinna. Det har varit lugna år och turbulenta tider. Samhällsklimatet och den rådande politiken har styrt både direktörsval och hur programpolitiken sett ut.

 • Klyftan - inbördeskriget ur ett litet barns perspektiv

  Drama på Anna Bondestams roman om inbördeskriget.

  Anna Bondestams roman Klyftan kom ut 1946. Det var en av de första böckerna om inbördeskriget ur ett barns perspektiv, och skildringen känns än idag mycket stark. I filmatiseringen av boken möter vi 11-åriga Rut, vars pappa är en av de röda.

 • Han blev hela Finlands sagofarbror - här är historien om Topelius

  Topelius var sin tids främsta författare och opinionsbildare

  En januarionsdag år 1818 kom ett gossebarn till världen på Kuddnäs gård i Nykarleby. Liksom äldre, vidskepliga människor gjorde då stannade gårdens trädgårdsmästare upp för att läsa gossens livsöde i stjärnorna. Klart var att pojken, som för exakt 200 år sedan föddes till familjen Topelius, en dag skulle bli en känd man.

 • Hörspelet Fältskärns berättelser

  13 delar Topelius från det 30-åriga kriget.

  Zacharias Topelius stora klassiker "Fältskärns berättelser" skildrar Sveriges och Finlands historia från 30-åriga krigets dagar fram till Gustav III: s statskupp 1772. Solveig Mattsson dramatiserade och regisserade Fältskärns berättelser för Radioteatern 1992. Den 13-delade serien blev en av Radioteaterns mest älskade genom tiderna.

Nyligen publicerat - Arkivet