Hoppa till huvudinnehåll

Med blicken på flyttfåglarna

Över 200 miljoner fåglar flyttar från Finland varje höst, och återvänder på våren. Fåglarna flyger tusentals kilometer och vilar bara på vissa utvalda ställen.

På Signhildsskär i Ålands hav kan man se många flyttfåglar. Fåglar flyttar gärna där havet är som smalast. Där flockas sjöfåglar och också sällsynta fågelarter syns då fågelsträcken drar över ön.

Ålands fågelskyddsförening upprätthåller en fågelobservationsstation på Signhildsskär. Stationen har fungerat sedan 1913 och är därmed en av Europas äldsta. Jens Harberg berättar om ringmärkning, fågeltaxering och sträckobservationer.

Man undersöker även häckning, parasitologisk forskning och hälsotillstånd. Ringmärkarna ringmärker upp till 8000 fåglar per år, genom att fånga fåglarna. Karinainen är professionell ringmärkare som vistats två månader i total ensamhet. Han ser ingen annan människa än sjöbevakningen som kommer med mat och post.

I slutet av oktober på Signhildsskär är de stora fågelsträcken över, men fåglar finns det ändå: siskor, domherrar och sidensvansar. Vi får följa med ringmärkning av pärlugglor. Hornugglan kommer kameran inte så nära.

Man räknar med att över 200 miljoner fåglar flyttar från Finland varje höst. De flyger 1000-tals kilometer och vilar bara på vissa ställen. Fåglarnas rastställen måste bibehållas. Tv-nytt följer med ringduvornas flytt från Porkala udd. Amatörornitologerna är oftast män.

Flyttsträcken med flyttfåglar kan numera följas med satellitsändare och Google Earth. Men utgör flyttfåglarna en säkerhetsrisk? Stora flockar med över 1000 vitkindade gäss kan störa flygtrafiken.

Text: Ida Fellman

Skärgårdsliv

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Ge oss sexualupplysning!

  "Jag var 14 år när jag blev gravid."

  "Jag var 14 år när jag blev gravid, jag hade aldrig hört talas om preventivmedel." Så säger en anonym kvinna 1968.

 • Att vara en ogift ung mamma på ett mödrahem

  Vad gör man om man märker att man väntar barn 1980?

  Den månatliga skräcken för att vara gravid har inte försvunnit trots p-pillren. Och vad gör man om man märker att man väntar barn 1980? Om man inte har bostad, man eller jobb? För vissa kan Ensikoti vara en hjälp i nöden.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

Nyligen publicerat - Arkivet