Hoppa till huvudinnehåll

Skogsaktivister mördades i Peru

Greenpeaceaktivister demonstrerar mot illegal skogsavverkning
Greenpeaceaktivister demonstrerade mot illegal skogsavverkning i Amazonas i Brasilien Greenpeaceaktivister demonstrerar mot illegal skogsavverkning Bild: EPA/Antonio Lacerda illegal skogsavverkning

Fyra stamledare har dödats i Peru nära gränsen till Brasilien när de var på väg till ett möte för att diskutera illegal skogsavverkning.

En av Perus kändaste skogsaktivister, Edwin Chota, och tre andra ledare från ursprungsstammen Ashanika dödades för en vecka sedan i Amazonas.

Chota hade fört kampanj mot tjuvhuggarna i sex år och skrivit hundratals brev till myndigheterna för att få dem utvisade från området där Ashanikastammen har bott i generationer. Han hade fått dödshot från illegala avverkare tidigare, och man misstänker att det är de står bakom morden.

Chota beskrivs som en karismatisk ledare som uppmuntrade ursprungsbefolkningen att kämpa för sina rättigheter.

- Han hotade det rådande läget. Det finns bevis för att de illegala skogsavverkarna ville se honom död, säger David Salisbury, professor vid universitetet i Richmond till nyhetsbyrån AP. Salisbury hade känt Chota i tio år och hade hjälpt honom i försöken att få rätt till sitt land.

När Chota och de tre andra inte dök upp som avtalat i Brasilien begav sig en grupp som rest på förhand för att leta efter dem. De hittade kropparna vid en flod, genomborrade av skott.

Gamar hade redan börjat äta på kropparna.

Illegal skogshuggning vida spridd

Ashaninka är Perus största etniska grupp i Amazonas, och våldet mot dem har ökat under de senaste åren i takt med att de försöker få rättigheter till de områden där de alltid bott.

Nu är många rädda, både för skogsavverkarna och för de konsekvenser avskogningen kommer att ha för ursprungsbefolkningen.

En rapport från Världsbanken år 2012 uppskattar att 80 procent av Perus timmerexport härstammar från illegal skogsavverkning. Nästan 80 procent av den illegala avverkningen i Peru sker i det område där Ashanikastammen bor.

Den utbredda korruptionen i Peru gör att illegala avverkare kan fortsätta sin verksamhet ostraffat. Det leder till att ädelträslag som mahogny och tropisk ceder håller på att försvinna från Amazonas.

Träet från ett enda mahognyträd kan ge nästan 10 000 euro på marknaden i USA.

Ursprungssamhällen i Amazonas hotade

Perus största organisation för urpsrungsbefolkningen AIDESEP, är arg på polisen och det juridiska systemet. I ett uttalande kritiserar de dem för att inte ha gjort någonting för att skydda männen trots upprepade anmälningar om hot mot dem.

”De har nu lagts till den långa lista av martyrer som stupat i kampen om sina förfäders land”, skrev organisationen.

Under senare tid har det allt oftare hänt att stammar i Amazonas som levt isolerade från omvärlden vandrat in på bebodda områden, vilket har väckt farhågor om att de tvingats bort från sitt land.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes