Hoppa till huvudinnehåll

Trimma busken - för sophanterarens skull!

Avfall
Här går det bra att köra, ingen gren som stör. Avfall Bild: Rosk'n Roll Ab munka avfallscentral

Har din soptunna förblivit otömd den senaste tiden? Då kan det bero på att du inte har skött dina buskar och grenar!

Helsingforsregionens miljötjänster (HRM) uppmanar nu fastighetsägare att gallra bort kvistar och dylikt vid vägar och gårdar där sopbilar ska köra. Om sikten blir dålig på grund av ovårdade buskar och grenar, så är det inte tryggt att backa in på gårdar med sopbil.

Bilarna behöver minst 3,5 meter i bredd och 4 meter i höjd där de ska åka. HRM menar att utan ordentlig sikt kan det hända att sopbilen kör snett och åker in på till exempel gräsmattor eller stenbeläggningar. Skadade backspeglar kan också bli ett problem.

Genom att trimma växtligheten blir det smidigare för sopbilen att röra sig, samtidigt som också personer utan fordon kan känna sig tryggare.

Ris och grenar som blir över vid trimning kan föras till avfallshanteringen. Små mängder tas emot vid Sortti-stationerna, större mängder ska föras till avfallshanteringscentralen i Kärringmossen i Esbo.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen