Hoppa till huvudinnehåll

Alexandr får inte lära sig svenska

Alexandr i soffan.
Alexandr vill gå Arbis svenskakurs, men får inte. Alexandr i soffan. Bild: Yle / Carina Bruun alexandr

Alexandr kom för lite över ett år sedan som flykting till Finland. Han vill lära sig svenska, men det är lättare sagt än gjort. Arbets- och näringsbyrån (TE-byrån) godkänner inte att Alexandr studerar svenska som en del av sin integrationsplan.

- Jag vill lära mig svenska. Det står i lagen att Finland är ett tvåspråkigt land. Varför får jag ett nej? undrar Alexandr som inte vill uppge sitt efternamn och från vilket land han kommer för att skydda sin familj i sitt forna hemland.

Fick inte åka taxi med de andra

Alexandrs kamp att få lära sig svenska började redan i Oravais flyktingcenter.

- Skolan ligger 25 kilometer från flyktigcentret och bussresorna till skolan skulle ha kostat mig över hundra euro i månaden. Samtidigt åkte det en taxi till samma skola med personer som lärde sig finska. Jag vet att jag skulle ha fått plats i taxin och det skulle ha kostat mig 25 euro i månaden, berättar Alexandr.

Varför fick du inte hjälp?

- De sa att så länge jag väljer kursen i svenska kommer de inte att hjälpa mig. Men om jag väljer kursen i finska, hjälper de mig med resorna till skolan.

”Det känns som utpressning”

Alexandr hade tur och fick en lärare som gick med på att låta Alexandr studera hemma till stor del. Han lärde sig svenska och bor nuförtiden i Esbo.

Men problemen med hans val av språk fortsätter.

Alexandr vill gå Arbis integrationsutbildning på svenska (SFI arbis - Svenska för invandrare) som en del av sin integrationsplan. Men arbets-och näringsbyrån i Esbo säger nej. Vill han gå kursen ska han betala själv.

- De säger att de inte vill ge integrationsstöd för utbildningen, eftersom de inte tror att jag kan få arbete i huvudstadsregionen om jag bara kan svenska och engelska, förklarar Alexandr och visar upp brevet med beslutet.

Det står att Alexandrs möjlighet till arbete är försvinnande liten eller obefintlig, ifall han endast pratar svenska och engelska.

- Det känns nästan som utpressning. En arbetare på arbetskraftsbyrån sade att de inte ger bostadsstöd ifall jag tänker studera svenska. Men ifall jag väljer finska ska de hjälpa mig med allt, fortsätter Alexandr

”Ingen subjektiv rätt till svenskastudier”

På arbets-och näringsbyrån i Esbo svarar serviceförman Sirpa Jylkkä att hon inte kan uttala sig om enskilda fall, men på ett allmänt plan är det arbets-och näringsbyrån som besluter om studier i svenska är en del av integrationsplanen eller inte.

- Studier i svenska är inte en rättighet. Vi har experter som behandlar varje enskilt fall och bedömer ifall den nyinflyttade ska få integrationsstöd för att få gå en kurs på svenska eller finska, förklarar hon och menar att det har varit svårt för invandrare i Esbo att få arbete om de inte pratat finska.

Integrationschefen ifrågasätter beslutet

Enligt Närings- trafik och miljöcentralen (NTM-centralen) har arbets-och näringsbyrån det sista ordet. Däremot är integrationschefen på NTM-centralen, Husein Muhammed, tveksam till om arbets-och näringsbyrån beslutat rätt.

- Som invandrare är det bra att lära sig finska i Finland och det är svårt att klara sig om man endast kan svenska. Men jag tycker inte att man ska hindra folk att lära sig svenska. Om den informationen du ger mig är korrekt, skulle jag personligen låta personen i fråga gå arbiskursen i svenska, säger Muhammed till Yle Huvudstadsregionen.

Vad kommer ni att göra åt saken?

- Vi för allmänna diskussioner kring integration tillsammans med arbets-och näringsbyrån, men vi kan inte påverka ett enskilt beslut som de tagit.

Alexandr, varför vill du lära dig svenska?

- Jag pratar redan ryska, engelska, serbiska och spanska. De tillhör alla den indoeuropeiska språkfamiljen och för mig är det betydligt lättare att lära mig svenska än finska. Dessutom är jag intresserad av Skandinavien och funderar på att även lära mig norska eller danska. I framtiden kan jag tänka mig att studera vid Åbo Akademi.

Skulle det ändå vara smartare att lära sig finska med tanke på arbetssituationen och att majoriteten pratar finska?

- Det tror jag inte. Jag känner en hel del personer i huvudstadsregionen som inte pratar finska, endast engelska, och som arbetar. Dessutom kommer jag att lära mig finska. Jag studerar finska en gång i veckan, men jag vill att mitt första språk och mitt kontaktspråk till alla myndigheter är svenska, säger Alexandr.

Han visar upp beslut som han fått från arbets-och näringsbyrån. Allt står på finska.

- Jag har kruxat för att jag vill ha alla papper på svenska. Ändå får jag dem på finska, säger Alexandr.

Alexandrs fall kommer att behandlas på nytt. Själv kommer han inte att ge upp kampen.

- Jag har kämpat i mitt forna hemland, jag fortsätter att kämpa här. Jag kommer att lära mig finska i alla fall, men mitt första språk i Finland ska vara svenska.

Måndagen den 15.9 visar Närbild en intervju med Alexandr på Yle Fem.

Läs också:
Du skall inte lära dig svenska, Aleksandr!
Anna-Maja Henriksson: Invandrare borde få lära sig svenska
Finland ska vara tvåspråkigt också för invandrare

Läs också