Hoppa till huvudinnehåll

Finland ska vara tvåspråkigt också för invandrare

Ann-Jolin Grüne
Ann-Jolin Grüne är arg över att myndigheterna inte låter invandrare läsa svenska. Ann-Jolin Grüne Bild: Yle / Ted Urho Luckan,invandringskoordinator

Alexandrs dröm om att få tala svenska i Finland krossas nu av myndigheterna. Detta gör Ann-Jolin Grüne, invandringskoordinator i Helsingfors, mycket upprörd.

...nu gör myndigheterna detta första steg till ett stort problem. - Ann-Jolin Grüne

Grüne anser att det är fel av arbets- och näringsbyrån att hindra en invandrare från att lära sig svenska, med motiveringen att det kanske försvårar personens sysselsättning.

Alexandr flyttade till Finland för att skapa sig ett nytt liv, och det nya livet ville han leva på svenska eftersom han hört att Finland är ett tvåspråkigt land. Den här drömmen försöker nu myndigheterna krossa genom att inte stöda hans Arbis-studier i svenska.

-Man gör tillsammans med varje invandrare upp en integrationsplan, och så bestämmer man på NTM-centralen vilka utbildningar som staten kan bekosta, förklarar hon.

Enligt Grüne är problemet på Närings-, trafik och miljöcentralen att man genom att inte bekosta studier i svenska signalerar att det inte går att sysselsätta invandrare på andra språk än finska.

Alexandr i soffan.
Alexandr vill ge språkbråket ett ansikte. Alexandr i soffan. Bild: Yle / Carina Bruun alexandr

Myndigheterna borde skärpa sig

Grüne tycker att man på NTM-centralen fattar beslut utgående från en felaktig syn på svenskans ställning i vårt samhälle, och skapar dessutom onödiga hinder i integrationen av nya finländare.

-De som flyttar till Finland blir ofta privatföretagare, skapar företagsnätverk och kan tillföra lärdomar från sina tidigare hemländer. Men till detta behöver de ett språk, ett verktyg för att kommunicera med myndigheterna, och nu gör myndigheterna detta första steg till ett stort problem, säger Grüne.

Hon tror inte att man avsiktligt vill förhindra invandrare från att lära sig svenska i huvudstadsregionen, utan tror att det är ett institutionaliserat problem.


-Tjänstemännen sköter de här uppgifterna rutinmässigt, så jag skulle vilja se lite mera kreativitet och förståelse för det svenska hos myndigheterna, kräver Grüne.

Läs också: Anna-Maja Henriksson: Invandrare borde få lära sig svenska