Hoppa till huvudinnehåll

Hockeyjournalisterna litar på Kärpät – Sport slutar sist

Tomek Valtonen lotsar Vasa Sport i ligan.
Journalisterna tror inte att Sport undviker jumboplatsen i ligacomebacken. Tomek Valtonen lotsar Vasa Sport i ligan. Bild: YLE/AnttiKoivukangas liiga

Tre av fyra hockeyjournalister som Yle Sporten har talat med tippar Kärpät som etta i grundserien. Samtliga har Sport som jumbo i årets liga, men ingen tror att Tomek Valtonen får sparken under säsongen.

1) Hur kommer grundseriens top-3 att se ut?
2) Vem ligger sist efter 60 matcher?
3) Vilken klubb ger först sparken åt sin tränare och när?
4a) Hur kommer er bevakning av Jokerit att skilja sig från i fjoj?
4b) Hur kommer er bevakning av Sport att skilja sig från i fjol?

Filip Saxén, hockeyskribent på Hbl
1) Kärpät, Lukko och Tappara. Dessa tre lag är för tillfället klart bättre än resten.
2) Vasa Sport. Laget är klart sämre än resten. Detta kan givetvis fungera som tändvätska för dem och vara en positiv sak. Sport måste se till att vinna hemma, så länge det blir hemmasegrar så kommer publiken.
3) Ilves ger sparken åt Tuomas Tuokkola 28.10.
4a) Vi kommer att vara på alla Jokerit hemmamatcher. Jokerit är ett av våra hockeylag som vi ska bevaka och följer dem som tidigare. Det blir helt enkelt att lära sig lite nya spelare och klubbar.

Jona Nyström, hockeyskribent på Vbl
1) Lukko, Kärpät och TPS. Lukko är hungrigare än Kärpät och vinner grundserien. TPS kommer att överraska de flesta i år.
2) Sport eller Pelicans slutar sist. Sport kan klara av att undvika jumboplatsen om de får en bra start. Pelicans känns inte så heta, mer bleka.
3) Jag tror inte att Valtonen får sparken under säsongen, det skulle vara ett stort nederlag för klubben. De kommer att backa upp honom hela säsongen och så får han kanske gå efter det. Jag tror ingen tränare får sparken under grundserien.
4b) Vi har bevakat Sport väldigt hårt redan tidigare så det kommer inte att skilja sig så mycket i tidningen. På webben kommer vi att vara aktivare. Vi tänjer oss så gott det går gällande bortamatcherna. Där vi har medarbetare går vi även på match. Villmanstrand, Kuopio, Jyväskylä och Uleåborg är väl orterna som är mest problematiska. Enligt läsarundersökningar intresserar Vasa Sport, så givetvis ska vi försöka bevaka dem så gott vi kan.

Ilkka Palomäki, hockeyskribent på Urheilulehti
1) Kärpät är klar etta. De har ligans bästa spelarmaterial och i Uleåborg jobbar man långsiktigt. Kärpät kommer att kämpa om mästerskapet under flera år framöver. Lukko slutar tvåa. Risto Dufva är den ligatränaren som suttit längst på sin post och klubben har gjort kloka värvningar. Lukko är egentligen Kärpäts enda utmanare i år. Jag säger Tappara som trea, mest för att det inte finns något bättre alternativ. Tammerforslaget har ett hyfsat material men frågetecken kring tränarteamet.
2) Sport slutar sist. Man behöver inte diskutera saken desto mer.
3) JYP ger sparken åt Marko Virtanen i november.
4a) Bra fråga. Det är lite oklart. Vi kommer att bevaka Jokerit men så finns det ju också 14 ligalag som det ska skrivas om. Vi bevakar dem kanske lite mindre än tidigare.

Riku Salminen, hockeyjournalist på Yle Urheilu
1) Kärpät, TPS och Lukko. Kärpät har det bästa materialet, är ett resultat av ett klokt lagbygge, utlänningarna håller hög nivå, flera duktiga juniorer från de egna leden och den bästa tränaren. Det borde räcka för att vinna grundserien. TPS slutar tvåa då de har ett fartfyllt anfallsspel, starkt försvar och den bästa målvakten i Teemu Lassila. Jag betonar att TPS kommer att vara starka just i grundserien. Jag tippar Lukko som trea då de har en väl uppbyggd helhet och en duktig tränare i Risto Duvfa. Även målvakten Zapolski tillhör de främsta på sin spelplats i ligan.
2) Sport slutar sist. Laget är samlat ihop av spelare som inte platsat i andra klubbar. Utlänningarna är också stora frågetecken. Materialmässigt är Sport ligans sämsta lag men jag litar ändå på tränarduon Tomek Valtonen-Petri Karjalainen.
3) HPK ger sparken åt Pasi Arvonen, låt mig gissa den sista torsdagen i oktober. Han saknar karisma och laget har inte övertygat i träningsmatcherna.
4a) Vi följer med Jokerit i Radio Puhe då vi har ”Jääkiekkoilta”. Dvs då det spelas ligahockey och då Jokerit samtidigt har hemmamatch. Slutspelet är ännu ett litet frågetecken, kanske vi är med oftare då.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport