Hoppa till huvudinnehåll

HS: Barnmorskeinstitutets framtid i vågskålen

Mamma med barn
Mamma med barn Bild: 2011 förlossningsdepression

Det kan hända att Barnmorskeinstitutets sjukhus saga är all om tio år. Enligt Helsingin Sanomat utreder HNS om förlossningarna kan flyttas till andra sjukhus.

Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS) utreder om förlossningar borde koncentreras till färre ställen, och då skulle verksamheten vid Barnmorskeinstitutets sjukhus slopas. Förslagsvis skulle förlossningarna flyttas till Jorvs sjukhus i Esbo, medan Kvinnokliniken skulle ta hand om behandlingen av kvinnosjukdomar.

Om planerna blir verklighet, så ska det vara möjligt att stänga Barnmorkseinstituets sjukhus inom fem till tio år.

Helsingin Sanomat skriver att en kommitté med femton expert ska komma med ett utlåtande i ärendet i mitten av oktober, men ett slutgiltigt beslut i frågan fattas av HNS styrelse och fullmäktige. Barnmorskeinstitutet i Gumtäkt i Helsingfors är Finlands största förlossningssjukhus.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen