Hoppa till huvudinnehåll

Papperskriget tar död på talkoandan

Många föreningar är trötta på det ständiga papperskrig de måste föra för att få ordna sina evenemang. Bild: Yle blankett

Byråkratin sätter käppar i hjulet för föreningar som vill ordna evenemang för allmänheten. I Pargas börjar nu måttet vara rågat.

centrumkoordinator folke pahlman
Folke Pahlman hade fullt upp i sommar med att lämna in blanketter för alla olika evenemang. centrumkoordinator folke pahlman Bild: Yle/Carmela Johansson malmen
På sommaren lever skärgården upp med många evenemang och tillställningar runt om i regionen. Men frågan är hur länge arrangörerna orkar med det papperskrig det innebär att ordna tillställningar för allmänheten.

I Pargas börjar nu måttet vara rågat. Folke Pahlman som är koordinator för ProMalmen har haft fullt upp i sommar. Förutom kvällstorget vid gästhamnen varje torsdag och program på Köpmansgatan höll han i trådarna för festligheterna då Kyrksundet i Pargas firade 80 år. När pappersarbetet i samband med evenemangen kommer på tal grinar han illa.

- Det har varit allt från säkerhetsplaner och räddningsplaner till trafikplaner. Det har varit många blanketter att fylla i och det har tagit upp mycket tid, säger Pahlman.

Sundet firade 80 år
När det ordnades dragkamp i samband med 80-års festligheter fick en badbalja symbolisera Sundet. Sundet firade 80 år Bild: Yle/Johanna Ventus sundet 80 år

Byråkratin satte stopp

När det gäller Sundets 80-års jubileum fick Pahlman vänta ända till fredag morgon innan han fick klartecken att allt var som det skulle inför lördagens festligheter. Under dagen blev det också klart hur byråkratin sätter käppar i hjulet då det inte var möjligt att som traditionen bjuder ordna dragkamp över Sundet.

Den som vill ordna en dragkamp över Sundet måste nämligen bland annat se till att det finns dykare och båtar redo att rycka ut om något skulle gå snett och så måste man också komma ihåg att på förhand annonsera om tävlingen i tidningen. Att spontant ordna en dragkamp kom inte på fråga och Pahlman valde i det här fallet att kasta yxan i sjön.

I stället fick de två lagen stå på varsin sida om en liten blå bassäng i plast som fick symbolisera Sundet.

Skrattretande mycket pappersarbete

Anne Eriksson
Anne Eriksson är orolig för vad papperskriget betyder för talkoandan. Anne Eriksson Bild: Yle/Johanna Ventus anne eriksson
I oktober blir det dags för mer festligheter då idrottsföreningen Piffen som fyller 100 år ordnar en stor jubileumsfest. Enligt Anne Eriksson som är aktiv i föreningen lider också Piffen av den stora mängden pappersarbete förberedelserna kräver.

- Det skulle nästan krävas att vi anställde en kanslist för att hinna med allt. Frågan är om vi i framtiden har möjlighet att ordna evenemang på talkokraft eller om byråkratin kommer att döda all talkoanda, säger Eriksson.

Enligt Eriksson har byråkratin bara blivit värre och värre med åren.

- Jag har varit med i någon form av föreningsverksamhet i största delen av mitt vuxna liv. Förr när vi skulle ordna fest gick man helt enkelt in till polisen med en blankett om när och var och så var det klart. Nu är det så mycket papper som ska lämnas in att det rent ut sagt är skrattretande.

Större enheter - mer byråkrati

Enligt överkommissarie Kenneth Ramström beror mängden pappersarbete delvis på omorganiseringar inom polisen. Lagen om sammankomster lämnar rum för tolkningar om hur stränga krav som ska tillämpas. Tidigare var tolkningen långt upp till den lokala polisen men nu i och med att polisinrättningarna slagits ihop till större enheter gäller samma regler för alla.

polis Kenneth Ramström
Kenneth Ramström ser till att arrangörerna följer myndigheternas krav. polis Kenneth Ramström Bild: Yle/Johanna Ventus polis kenneth ramström
Vad är det då som gäller? Den som en tillställning för 200 personer eller fler på en allmän plats måste meddela polisen om vad som är på gång. Sedan är det upp till olika myndigheter vilka krav som ställs på arrangörerna. Förutom att se till att arrangörerna har en säkerhetsplan ska polisen övervaka att arrangörerna uppfyller de andra myndigheternas krav.

- För att vi från polisen ska veta att man tagit i beaktande till exempel säkerhet och miljö måste vi se dokumentation på att det har gjorts, säger Ramström.

Vad händer då om man bryter mot reglerna?

- För det första blir man skyldigt till en brottslig handling men det kanske mest centrala är att man riskerar att bli ersättningsskyldig om något skulle hända.

"Flexiblare lagstiftning behövs"

Folke Pahlman säger att han har förståelse för att det finns regler och bestämmelser men tycker inte det är rimligt att det ställs samma krav på en förening som ordnar en fest för ett par hundra personer som det ställs på ett evenemang i klass med till exempel Ruisrock.

- Jag är av den bestämda uppfattningen att alla de papper som ska fyllas i förlamar det privata initiativtagandet. Lagstiftningen borde göras mycket mer flexibel.

Enligt Pahlman skulle en rimlig gräns för när man måste meddela polisen om ett evenemang gå vid 1000 deltagare.

- Jag har för avsikt att ta kontakt med politiker på högsta nivå. Om det blir att kontakta justitieministern direkt eller att kontakta varje riksdagsman får vi se men så här kan vi inte ha det. Snart är vi så observerade att vi inte vågar stiga ut ur vår egen stuga utan tillstånd, säger Pahlman.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland